Glòria Bellmunt i Cristina Cruz Jutges de patinatge artístic

Tenim elements suficients per puntuar de manera 100% objectiva

Les Borges Blanques, 1981 i 1982. Com molta canalla de la seua generació, van començar a patinar de ben petites, jugant i passant-s'ho bé, però ben aviat aquest esport es va convertir en la seua gran passió. Després d'entrenar-se i competir durant anys a les files del Club Patí Borges, la Glòria fins als 16 anys -es va retirar de forma prematura arran d'una lesió- i la Cristina fins als 19, van fer un canvi d'orientació en la seua 'carrera' en el món del patinatge i van cursar els estudis per fer de jutges de pista. Actualment, la Glòria és jutge d'àmbit estatal i la Cristina ho és a escala autonòmica. Va ser la seua manera de seguir vinculades a aquest esport que tant estimen, i fins ara.

Francesc Florensa: Què fa una jutge de patinatge?
Glòria Bellmunt:
La nostra funció és avaluar el programa que cadascun dels patinadors ens presenta. Aquest programa consta d'una música i d'uns elements, són aquests els que nosaltres hem d'avaluar.
Cristina Cruz: Aquesta avaluació sempre es fa a partir del reglament, està tot reglamentat. Cadascun dels elements, com els enllacen... Tot va puntuant.
Glòria Bellmunt: Sí, el patinatge és un esport molt tècnic, encara que l'espectador no ho acabi de percebre així. 

F.F.: Quines categories jutgeu?
G.B.:
Puntuem en tot tipus de categories. Des del patinatge de base fins al sènior. Campionats territorials, de Catalunya, d'Espanya, d'Europa i Mundials. Jo només puc jutjar fins a Campionats d'Espanya.
C.C.: Jo, de moment, puc jutjar fins a Campionats de Catalunya. Per pujar de categoria has d'anar passant els diferents exàmens.
G.B.: Sí, a banda de passar els exàmens de cada categoria, és la teua federació qui t'ha de proposar per poder accedir a fer-los.

F.F.: Aneu a gaires competicions? Amb quina freqüència?
C.C.: Doncs depèn. Si ets jutge de categoria estatal, et toca més sovint, ja que abraces més categories.
G.B.: El problema és que som poques. 
C.C.: No agrada ser les dolentes -riu.
G.B.: Pensa que estem a la pista, molt exposades davant del públic. La puntuació és oberta i a la vista. Cal molta concentració i minimitzar els errors.

F.F.: Quants jutges sou en una competició?
G.B.:
Normalment som quatre o sis. El jutge àrbitre, que és qui coordina i controla que el campionat funcioni i que els jutges estiguin fent bé la feina, i tres jutges (competicions territorials) o el jutge àrbitre i cinc jutges (autonòmiques o estatals).

F.F.: Quin percentatge de subjectivitat hi ha en les puntuacions?
G.B.:
Cap. Tenim elements objectius suficients per puntuar els programes i que el percentatge de subjectivitat sigui zero. Ara bé, som humans i ens podem equivocar.
C.C.: A més, tenim dues puntuacions. La tècnica i l'artística.
G.B.: I fins i tot en la part artística, tot i que és molt complicat, tenim un llistat de components que podem valorar de manera objectiva.

F.F.: Sembla una tasca difícil la vostra...
C.C.:
Ho és, cal portar els manuals ben treballats i estudiats.
G.B.: Sí, a banda que són molt extensos, cada any canvien i cal estar al dia.

F.F.: Es pot viure de ser jutge de patinatge?
C.C.:
És molt difícil. Només si anessis a tots, tots els campionats. I tot i així...
G.B.: Sí no fessis res més... Però per nosaltres és una passió.

F.F.: Us plantegeu pujar de categoria?
G.B.:
No ho descarto, però requereix molt de temps. Ja ho veurem... M'agradaria.
C.C.: Ara mateix no m'ho plantejo, fa poc que sóc a catalana.