Isidre Sans Sòria Esquiador de la Federació Catalana d¡Esports d'Hivern

Vull dedicar-me a l'esquí i estudiar ADE a la universitat

Arbeca, 2000. Fins a 140 km/h pot assolir l'Isidre costa avall en alguna de les proves en què participa. Una velocitat de vertigen que contrasta amb la tranquil·litat i la pausa amb què respon les nostres preguntes. Queda clar que per practicar esquí alpí en aquests nivells cal tindre uns nervis de ferro, i l'Isidre, sembla que els té. Si la seua progressió és l'esperada -actualment és el millor esquiador de l'Estat en la categoria juvenil U-18-, més d'hora que tard el veurem representant-nos en uns Jocs Olímpics. Avall que fa baixada!

Francesc Florensa: Quines modalitats d'esquí practiques?
Isidre Sans:
Sobretot en practico tres de les quatre que hi ha a l'esquí alpí. Eslàlom, gegant i supergegant. A la meua edat, el descens no s'acostuma a practicar gaire per la seua perillositat.
Sigui quina sigui la modalitat, es tracta d'arribar de dalt a baix d'un traçat amb portes el més ràpid possible. Llavors, depenent de la disciplina, la distància total és més o menys llarga i també la distància entre les portes i com aquestes s'han de passar.

F.F.: Com un nen d'Arbeca es converteix en esquiador?
I.S.:
Els meus pares practiquen l'esquí des de joves i quan vaig tindre 3 anys ja em van començar a portar a la muntanya. Vaig començar com aquell que comença a jugar a futbol o a qualsevol altre esport perquè els pares hi tenen afició. Als sis anys vaig començar a competir, i fins ara, que ho faig en la categoria juvenil (U-18).

F.F.: Aquest és el teu segon any al CETEI Val d'Aran de Vielha, com és el teu dia a dia allí? 
I.S.:
M'aixeco a les 7 del matí, esmorzem i a les 7.45 pugem a esquiar. A les 12.30 baixem a l'hotel on visc, descansem una horeta i dinem. A les 15.30 anem a l'institut i fem dues hores de classes. Després de l'institut anem entrenar-nos al gimnàs on fem dues hores més de musculació. Després, a sopar i a dormir. A banda, quan hi ha proves interessants, tant entre setmana com el cap de setmana, ens desplacem per competir-hi. Per exemple, ara acabo d'arribar d'una setmana a Noruega.

F.F.: Pots compatibilitzar bé els estudis amb la pràctica de l'esquí?
I.S.:
Si ets organitzat i et marques bé els horaris, sí. De fet, és imprescindible portar bé els estudis per continuar amb la beca.

F.F.: T'hi trobes a gust al centre?
I.S.:
Sí, és un privilegi i m'ho passo molt bé. Tenim molt bon ambient amb els companys. A més, quan anem a competir fora d'Espanya ens ho passem molt bé i és una gran experiència.

F.F.: Quins són els teus objectius aquesta temporada?
I.S.:
Gaudir de l'experiència i seguir millorant. Obtenir els resultats per entrar a la Reial Federació Espanyola Esports d'Hivern.

F.F.: I de cara al futur, quin és el teu plantejament? Es pot viure de l'esquí?
I.S.:
M'agradaria dedicar-me professionalment a l'esquí, disputar uns Jocs Olímpics d'hivern, un mundial... i també estudiar Administració i Direcció d'Empreses (ADE) a la universitat. I sí, s'hi pot viure. Si ets prou bo, pots viure dels patrocinadors.

F.F.: Quin és el nivell de l'esquí català?
I.S.:
Els catalans som els que despuntem més a escala estatal. Els integrants de la selecció espanyola són tots catalans excepte dos que són de Navarra. A escala mundial, els millors són els austríacs i els noruecs.

Al primer toc

  • T'agrada algun altre esport?
    M'agraden tots els esports. Vaig a córrer, practico la natació, jugo a futbol....
  • Quins són els teus referents?
    Marcel Hirscher, Henrik Kristoffersen i Aksel Lund Svindal. Són els tres millors esquiadors de l'actualitat.
  • Quina és la teua beguda preferida?
    Un bon vi de la comarca.
  • I el plat que més t'agrada?
    L'entrecot.
  • Quina música escoltes?
    M'agrada la música del carrer. Per exemple Itaca Band m'agrada molt.