El Borges femení, campió de lliga en una altra temporada brillant

Abans del final. Com al 2016, les roig-i-negres es van proclamar campiones abans d’acabar. Només han perdut dos partits en tota la competició i han estat l’equip més golejador i el menys golejat.

La plantilla va celebrar el títol damunt la pista just acabar el partit contra l’Alcarràs-Fraga. FOTO: Xavi Minguella

La victòria del Futbol Sala Borges femení el 14 d'abril contra l'Alcarràs-Fraga (4-2) va donar a les garriguenques el títol de lliga del grup B de Nacional Catalana a una jornada del final de la competició. Les roig-i-negres van començar contundents, amb dos gols seguits d'Iris Aixalà al minut 3, però l'Alcarràs-Fraga va empatar i no va ser fins als minuts 35 i 27 que Aixalà, de nou, va situar el marcador final del costat local. Amb el xiulet final va esclatar l'alegria, amb pancarta, samarretes commemoratives i rua inclosa pels carrers de la població. La celebració, a més, va continuar en el marc de la Festa de l'Esport, que tenia lloc el mateix dia al vespre [v. pàg. 6].

Dues derrotes
El Borges ha perdut dos partits en tota la temporada i n'ha empatat tres. Curiosament, aquests cinc entrebancs han estat a mans dels dos equips balaguerins de la categoria i de l’altre equip de la comarca, el Vinaixa, que van aconseguir la victòria en l’últim derbi de la temporada, quan les borgenques ja tenien el títol a la butxaca. Les de les Borges han estat, amb diferència, les més golejadores (64 gols), amb una destacada Iris Aixalà, que ella sola n'ha marcat 28 [v. SomEsports, núm. 7]. També és el segon equip que menys n'ha encaixat. La plantilla la formen jugadores de les Borges, de Juneda, Arbeca, Puiggròs, els Omellons... Es pot dir que, a la pràctica, és un equip comarcal.

Més difícil que fa dos anys
El Borges ja va ser campió la temporada 2015-2016, aleshores amb el nom de Garrigues, i amb unes xifres d'escàndol: tot victòries, sense tan sols cedir ni un empat, sent l'equip més golejador, el menys golejat, el de la pichichi de la categoria i la portera menys golejada. Enguany, però, la redefinició de categories per part de la Federació Catalana de Futbol Sala feia més exigent el repte i els marges han estat molt més estrets. De fet, qui més ha trepitjat els talons al Borges ha estat precisament un altre equip garriguenc, el Juncosa, creat aquest any i que ha batallat fins al final. "Està molt bé que et pressioni un equip nou i que, a més, sigui de les Garrigues", explica Axel Sans, entrenador de les campiones, que destaca també com el futbol sala femení està creixent en els últims temps. En aquest sentit, dels nou equips del grup (un es va retirar), tres són garriguencs; un terç.

Possible desdoblament
L'equip ha tingut 14 fitxes aquesta temporada i no totes les jugadores han pogut jugar els mateixos minuts. "Si es mantenen les 14 i se n'incorpora alguna més, m'agradaria fer dos equips i així poder donar més joc a totes", explica l'entrenador, que també té intenció de continuar, "si em volen". De moment, a l'horitzó hi ha un play-off (tot i que no se sap si l'any que ve existirà una categoria superior on ascendir) i la Copa Catalunya.