Varis

Estratègies per afrontar el fred en l'esport garriguenc

Amb l’arribada de les baixes temperatures, els pavellons són un refugi, però no estalvien la necessitat d’introduir canvis en algun esport. En altres, la intempèrie no admet alternativa.

(foto: M.A.)

Quan arriba el fred, arriben també pràctiques esportives exclusives d'aquesta època. A la Pobla de Cérvoles, per exemple, el múixing sobre terra sempre és al febrer. Alguns garriguencs aprofiten els caps de setmana per anar a esquiar o fer excursions amb raquetes de neu. També els gimnasos i les piscines cobertes augmenten l'activitat, però què passa amb els esports que es practiquen habitualment, durant tot l’any, a la comarca? Com els afecten les baixes temperatures?


(foto: Jordi Santacana)

El terreny de joc
Hi ha un element que marca la diferència: jugar en un recinte tancat o a l'aire lliure. En futbol sala, per exemple, hi ha equips que al seu poble disposen de pavelló, però altres, com els de Juncosa Vinaixa, Bellaguarda o Almatret, juguen a la intempèrie. Toca aguantar, tapar-se i intentar jugar els partits en hores de sol, tot i que tenir algun pavelló proper també pot anar bé. Les jugadores del Vinaixa, per exemple, a vegades s’han entrenat a Vimbodí. En futbol sí que no hi ha alternativa i la compatibilitat laboral fa que tampoc es puguin canviar gaires horaris d'entrenament. Els escalfaments, això sí, són més intensos i els partits de competició es passen normalment a horari diürn, uns partits on si algun jugador porta samarreta tèrmica a sota, la normativa estableix que ha de ser del mateix color que l'equipació oficial.

També canvien poc les coses en atletisme: més escalfament i més abric. De fet, els crossos escolars són precisament en plena temporada de fred i la cursa de la Primera Premsada a la Granadella, la trail de Santa Caterina a Arbeca o la Cursa de l'Oli a les Borges són al novembre i al gener, respectivament. En tennis, el que molesta més és la boira, que xopa les pilotes i les fa pesants, però val a dir que els tennistes prefereixen el fred que un bat de sol d'estiu sobre la pista. També pels escaladors és millor la tardor que la calor i les mans suades. Al Cogul, per exemple, alguns fan foc a peu de roca, s'escalfen les mans i escalen el bloc ràpidament. I si apareix la boira, cap al Montsec s'ha dit. També la boira és el principal enemic del ciclisme, sobretot de carretera, tant per la humitat a l'asfalt com per la visibilitat, que pot provocar greus accidents. Per això, és habitual que a finals de tardor i a l’hivern es canvïi la roda fina per la BTT i els ciclistes optin pels camins i corriols. En aquesta època, però, el calendari de marxes a les Garrigues s'atura i entre els mesos de novembre i març no se’n celebra cap.

Particularitats dins el pavelló
Dins un recinte tancat, on es juga a bàsquet o es practica patinatge, poques coses canvien, més enllà d’engegar la calefacció, però hi ha esports que sí que han d'introduir variacions. És el cas de l'hoquei patins, on en aquesta època és juga amb una pilota més tova; amb el fred, l'impacte no només fa més mal sinó que pot trencar estics.

A les Borges es dona el cas que, tot i haver-hi dos pavellons, hi ha unes setmanes entre desembre i gener, precisament en ple hivern, que no es poden fer servir. L’ús que s’en fa per a celebracions de Nadal, Reis i la Fira de l’Oli fa que els usuaris habituals del recinte hagin d’empescar-se alternatives. En futbol sala, l’any passat alguns equips van passar partits al febrer, coincidint amb jornada de descans, altres van fer permutes entre els partits de casa i els de fora, el mateix que passa al bàsquet. Els entrenaments, això sí, s’han de fer o a l’aire lliure (al pati del col·legi Joan XXIII, per exemple) o, en el cas del bàsquet, en una nau llogada al polígon. En patinatge, tot i valorar també l’opció de la nau, finalment es va optar per anar a entrenar a Torregrossa o Puiggròs. La manca de disponibilitat de moltes famílies, però, fa que aquests dies només acabin entrenant una quarta part de les patinadores. La inhabilitació del pavelló també afecta la franja més baixa de l’Escola Comarcal de Futbol les Garrigues, la dels babies d’entre 3 i 5 anys, que normalment s’entrenen al pavelló i aquelles setmanes ho han de fer a l’aire lliure, al camp d’esports municipal.

En tennis taula, que disposa del Centre de Tecnificació, cobert, el fred també l’afecta. La normativa, per exemple, regula la temperatura de la sala de joc, que en competició internacional no pot estar a menys de 18º, ja que les gomes de les pales s'endureixen. De fet, s'han arribat a impugnar partits de l'ETTU Cup per aquest motiu i la federació ho ha hagut d'admetre.