Senderisme
- Juneda

100 km a peu per fer possible l’accés a l’aigua potable al Txad

Sis dones, amb Juneda com a nexe comú, s’han proposat fer aquesta caminada d’Intermón entre Olot i Sant Feliu de Guíxols i recollir els 1.500 euros solidaris de la inscripció.

s diuen Atenea's Team i són sis dones de Juneda o vinculades amb Juneda que s'han marcat un doble repte pel mes d'abril: caminar els 100 km que separen Olot de Sant Feliu de Guíxols amb menys de 32 hores i recollir els 1.500 euros que val la inscripció. I és que no és una inscripció a una marxa qualsevol, sinó a la Trailwalker, un esdeveniment solidari d'Intermón Oxfam per recollir donatius que després es destinen a projectes de cooperació, acció humanitària, comerç just i sensibilització. En aquest cas, els projectes principals són la construcció de pous d'aigua neta per evitar malalties mortals al Txad, garantir l'alimentació a famílies que pateixen fam i viuen al Sudan del Sud i elaborar propostes polítiques per reduir la pobresa extrema i la desigualtat. Des de la primera edició a Catalunya el 2011, han participat a la Trailwalker uns 2.400 equips i s'han recaptat més 5 milions d'euros.

Íntegrament femení
Dels 121 equips inscrits que hi havia apuntats al tancament d'aquesta edició, 13 estan formats íntegrament per dones, i un és Atenea's Team. El formen Gemma Arqués, Núria Gilabert, Maria Teresa Torruella, Irene Cobo, Raquel Farré i Anna Salvia, que tenen entre 32 i 50 anys. Tal com estableix la normativa, quatre faran la caminada -que segueix la Via Verda- i Farré i Salvia donaran suport en avituallaments, equipament, farmaciola (i moral!) en uns punts determinats. 
Es dona el cas que Cobo, Gilabert i Torruella, que treballen juntes en serveis socials, han fet enguany la popular Matagalls-Montserrat, de 87  km, i és arran d'això que es van plantejar la Trailwalker. "La idea és posar el nostre granet de sorra, oferint els nostres peus, les nostres cames i l'esforç físic, a més de tota la il·lusió", expliquen.

Activitats prèvies
Com dèiem, és un doble objectiu: esportiu i solidari. Per al primer, el grup es prepara amb caminades i la participació en diferents marxes, però de res servirà si no aconsegueixen el segon, és a dir, els 1.500 euros. Per això, fan una crida a la gent que vulgui contribuir a la causa amb algun donatiu, ja sigui a través d'Internet (https://trailwalker.oxfamintermon.org/ca/tw-girona/equips/2019) o en persona a les activitats que tenen previst organitzar. Tot i que inicialment n'havien pensat fer a Juneda, Puiggròs,  Torrebesses, Vilanova de Bellpuig i Solivella (d'on són originàries algunes de les participants), l'equip ha decidit concentrar els esforços en una gran jornada a Juneda el 17 de febrer. El fet d'anar a un bon ritme de recaptació els fa pensar que és possible jugar-ho quasi tot a la carta de Juneda. D'altra banda, la necessitat de centrar-se en la preparació física també ha fet replantejar el calendari.