Senderisme
- Els Omellons

La 7a Marxa de les Cabanes de Volta, a punt d'esgotar les 700 places disponibles

La caminada dels Omellons, que se celebra aquest diumenge 31, ha esdevingut la més multitudinària de la comarca i tanca les inscripcions avui. El dia de la marxa no se n’admetrà.

Al mes de març comencen a quedar enrere les limitacions hivernals i l’esport agafa un altre caire, amb la programació de més activitats a l’aire lliure. Es reinicia, per exemple, el calendari de marxes de bicicleta de muntanya, però és sobretot amb les caminades on més es nota l’inici de la primavera, probablement perquè són activitats de més hores de duració, més dependents, per tant, de la climatologia i, al mateix temps, més propenses a assaborir les alegries i l’exuberància del paisatge garriguenc d’aquesta època; amb el permís, això sí, de possibles pluges que en més d’una ocasió han fet la guitza però que aquesta vegada, de moment, no han fet acte de presència.

A més de la represa de les caminades culturals que organitza el Consell Esportiu junt amb el Centre d’Estudis de les Garrigues, durant el març s’han celebrat la Marxa Heroica, a Fulleda, i la marxa Borges-Riu Set, que inclou una caminada de resistència de 55km.

Aquest diumenge, dia 31, tanca el cicle la Marxa de les Cabanes de Volta dels Omellons, que arriba a la 7a edició i que en aquest temps ha esdevingut la més multitudinària de la comarca. En el moment d’escriure aquesta notícia, per exemple, el nou èxit de convocatòria ja era un fet, amb 669 inscrits de les 700 places disponibles, per a les quals es tanca la inscripció durant el dia d’avui dijous o a l’arribar a les 700. El dia de la marxa no s’admetran inscripcions.

Organitzada per l'Ajuntament dels Omellons, la Marxa de les Cabanes de Volta compta amb dos circuits (15 i 21 km). A diferència de l’Heroica i de la Borges-Riu Set, prescindeix d'un tercer recorregut més exigent. Ambdós passen per l'ermita de Sant Bonifaci, on es bifurquen, i estan pensats per fer passar els caminadors per algunes cabanes de volta, element patrimonial propi de la comarca. 

Marxes saludables
Des de l'any 2016, la dels Omellons forma part de Marxa.cat, un paraigua que aplega 10 marxes populars que comparteixen un seguit de requisits com el fet de no compartir espai amb proves competitives, ser de ritme lliure, reduir la presència de sucres als avituallaments, vetllar per un impacte mínim sobre el territori, oferir l'opció d'esmorzar vegetarià i per a celíacs i minimitzar la generació de residus. Aquesta i la Marxa de la Boira, que es va fer al gener a la Granadella, són les dues garriguenques d'aquestes 10, tot i que una altra, la del Segrià del 7 d'abril, passa també pel terme d'Alfés. I és que l'abril també és un mes d'activitat intensa en l'àmbit esportiu, però més variat quant a disciplines.