Varis

L’estiu imposa canvis de rutines en l’esport per evitar la calor

Així com a l’hivern es busquen les hores de sol, els recintes tancats i entrenaments més intensos, a l’estiu toca esquivar la calor entrenant-se a primera hora o al vespre i hidratar-se.

(foto: Xavi Minguella)

El major nombre d'hores de sol, els dies de vacances o les jornades laborals intensives pròpies de l'estiu afavoreixen la pràctica esportiva a l'aire lliure. Sortir a córrer, a caminar, a pedalar o fer uns partits de pàdel, de tennis o de futbol sala és, a priori, més fàcil ara que a la resta de l'any. No obstant això, aquesta època té condicionants importants i, així com l'hivern obliga les competicions i els entrenaments a adaptar-se a les circumstàncies climàtiques [v. SomEsports, 3], a l'estiu també hi ha canvis en el món de l'esport. 
D'entrada, no hi ha competicions regulars. La gran majoria de lligues i campionats s'han acabat, però sí que és època de tornejos, estades esportives, alguna cursa o entrenaments. 

Jugar amb l'horari
L'esport, i la salut humana en general, té un enemic principal a l'estiu: l'exposició excessiva al sol, tant pels efectes sobre la pell com per la calor. Fer esport amb calor equival a menys rendiment. "Amb calor, els entrenaments no s'assimilen", explica Sandra Sarri, entrenadora de Joventut Atlètic d'Arbeca. L'alternativa, per tant, és posar-s'hi o ben aviat al matí o a partir de quarts de vuit del vespre, una regla compartida amb molts altres esports.
Al club arbequí, a més d'aturar l'activitat durant el mes a l'agost, quan es comença la pretemporada, se sol evitar l'exercici de pista i es fa tot en piscina o amb alternatives a córrer. També en pàdel, on es fan estades i campus amb canalla, s'esquiven les hores centrals del dia i les activitats acaben sovint a la piscina. I els adults també es resguarden. "A les sis de la tarda no hi ha ningú a les pistes", explica Albert Vallés, de Dakirol-Pàdel Juneda. De fet, és habitual trobar tornejos de nit, a la fresca.

Prioritzar la canalla
Un esport on no és estrany trobar practicants a ple bat de sol és el ciclisme. Qui no ha trobat un ciclista al migdia a la carretera? O el Tour de França, que comença el 6 de juliol, tot i que en latituds més septentrionals. Inconsciències a banda, a Catalunya disminueix molt la competició ciclista al juliol i a l'agost, sobretot en categories de promoció, "i si n'hi ha sol ser a la muntanya i amb recorreguts de canalla per dins del bosc", diu Norbert Herrera, delegat a Lleida de la Federació Catalana de Ciclisme. Herrera explica que en altres proves que es fan a l'estiu també es dona preferència als petits, que surten més aviat al matí. La presència de mànegues per remullar-se o de més fruita fresca i aigua als avituallaments és major. Igualment, són habituals les curses de tarda, com el Critèrium de Festa Major de Juneda. El fet de ser en zona urbana, a més, fa més accessible la hidratació, l'altre gran factor per tenir en compte en aquesta època, que no a camp obert.