Escalada

Triomfs garriguencs a les 12 hores d'escalada de Terradets

El borgenc Víctor Sans fa cordada en categoria mixta i general amb Llibertat Estel i Laia Duaigües, de Juncosa, es proclama vencedora de la categoria femenina amb Neus Gil.

Sans, a la dreta, a l'entrega de trofeus amb què culminava la jornada. (foto: FEEC)

El borgenc Víctor Sans i la juncosana Laia Duaigües han guanyat la 10a edició del Ral·li d’Escalada de Terradets, que va tenir lloc el dissabte 21 de setembre a la Paret de les Bagasses i Roca Regina, frontera entre les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà, organitzat pel Club Alpí Virtual. La prova consistia en escalar el màxim nombre de vies de gran longitud (entre 200 i 500 metres) en un temps màxim de 12 hores.

Sans (Centre Excursionista Borges-Garrigues) va ser vencedor en categoria mixta, fent cordada amb Llibertat Estel (Club Excursionista Malgratenc), havent escalat tres rutes i un total de 1.300 metres, pels quals la parella va obtenir 198 punts. Sans i Estel van ser, també, els primers classificats en la categoria general. El borgenc ja va guanyar l’edició de l’any passat, llavors amb Sílvia Giné, en categoria mixta i, en l’anterior, en categoria masculina, amb Ignasi Artigas.

Per la seva banda, la juncosana Laia Duaigües feia cordada en categoria femenina amb Neus Gil. La parella va escalar dues rutes, amb 885 metres en total i 120 punts, que li van valer la primera posició de la prova.

Pendents del cel
La jornada començava amb les 35 cordades inscrites, procedents de diferents països, pendents de la previsió meteorològica, que anunciava mal temps. I a les 9 del matí queia un ruixat intens, que va fer que alguns participants baixessin, mentre que altres van continuar. A mig matí ja es va imposar un sol radiant i els que havien baixat van poder reprendre l’escalada.

De la gran quantitat de vies que hi ha a la zona, l'organització havia triat les 35 que considerava que s'ajustaven millor a la idea del Ral·li i on es podien trobar estils diferents, com ara vies més curtes però difícils, vies equipades, vies semi-equipades, vies més llargues que acabaven al cim de la paret o vies clàssiques semi-equipades.

Un dels aspectes que caracteritza el Ral·li de Terradets és que totes les cordades que participants tenen premi. Enguany es va notar un increment de la participació, fins al punt que es van esgotar les places disponibles i encara tres cordades van quedar fora d’inscripció.

La jornada va acabar amb un sopar de germanor i la corresponent entrega de premis a l'Hotel Terradets, on va assistir també un representant dela Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), Marcial Alemán. Durant l’acte es van projectar fotografies de les 10 edicions de la prova, així com de les cordades que van obrir les primeres vies al congost de Terradets, des de finals dels anys 50 fins a finals dels 70. També hi va haver espai per retre homenatge a l’escalador valencià Carlos Tudela, mort fa uns mesos en un accident de muntanya.