El sector de l'esport es reivindica com a servei essencial i exigeix solucions

Un miler de persones es concentren a Barcelona per reclamar l'obertura dels equipaments i la represa de les competicions.

Imatge de la concentració d'avui a Barcelona. FOTO: Mariona Puig/ANC

Un miler de persones s'han concentrat a la plaça Sant Jaume de Barcelona per llançar un crit d'auxili i demanar "solucions ja" per al sector de l'esport. "Que el Govern obri els ulls i s'adoni que la majoria del teixit esportiu del país està a la UCI, necessitem ajudes directes i efectives ja", ha exigit el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Gerard Esteva. En un acte amb diversos representants esportius del país, el sector s'ha reivindicat com a servei essencial i ha reclamat que se'l consideri "un aliat" per combatre la pandèmia. "Prou fustigar-nos i més ajudar-nos", ha dit Esteva. El president de la UFEC ha demanat que es reobrin els equipaments esportius i es reprenguin les competicions. 

El sector ha defensat que l'esport contribueix tant a la salut física com mental de la ciutadania i han demanat poder ser "útils com sempre". Esteva ha volgut posar en valor la tasca de cohesió social que fan els clubs i federacions esportives a nivell de barri i ciutat i ha demanat al Procicat que es puguin reprendre totes les competicions i es reobrin "immediatament" els equipaments.

El president de a UFEC ha reclamat s'aturi "el menysteniment permanent" que creu que el Govern fa a l'esport i ha reivindicat que són precisament "part de la solució". "Que el Govern es gravi a foc aquesta premissa: Catalunya serà esportiva o no serà", ha sentenciat al final del seu discurs.

Per la seva banda, la presidenta de l'Indescat i exsecretària general de l'Esport, Anna Pruna, ha demanat que es consideri el sector com a essencial perquè "no es pugui tancar més". Pruna ha assegurat que accepten que hi haurà d'haver limitacions com a la resta d'àmbits però ha defensat que l'esport és segur i per tant s'ha de reactivar l'activitat.

Ajudes directes

Una de les grans demandes dels representants del món de l'esport és que se'ls faci arribar ajudes "ja" per poder compensar totes les pèrdues. Pruna ha detallat que el teixit empresarial relacionat amb l'esport dóna feina a més de 80.000 persones a Catalunya i ha alertat de la "situació d'alarma social" que es viu, perquè segons assegura uns 55.000 treballadors del ram es troben en ERTO des de fa més de sis mesos. A més, ha advertit que calculen que fins a finals d'any uns 25.000 d'aquests treballadors perdran la feina i moltes entitats esportives hauran de tancar.

En aquest sentit, Pruna ha reclamat ajudes i ha denunciat que fins ara han estat "inexistents". La presidenta de l'Indescat ha avisat que si no es rescata el sector "es retrocedirà com a mínim 20 anys". Segons ha apuntat, el sector ha perdut més de 213 MEUR de facturació per la pandèmia i s'ha rebaixat en 800 MEUR l'aportació que fa a l'economia catalana. En relació a les ajudes, Esteva ha exigit que no arribin més tard del 2020.

Trobada amb Budó

En acabar l'acte, els representants de la UFEC s'han reunit amb la portaveu del Govern i consellera de la Presidència en funcions, Meritxell Budó, i li han entregat un document amb les demandes del sector de l'esport.

Segons l'organització, durant l'acte s'ha arribat al màxim d'aforament permès, amb 1.000 persones dins el recinte tancat que han mantingut la distància de seguretat. Tot i això, calculen que amb les persones que s'han quedat fora les tanques s'ha pogut arribar als 1.400 participants.

El sector ha sortit al carrer després que el Govern decidís tancar els equipaments esportius i aturar totes les competicions excepte les professionals estatals o internacionals en el marc de les restriccions per reduir els contagis.