Varis

El sector esportiu ha perdut 1.350 milions d'euros per la pandèmia

Les empreses esportives han sigut les més afectades, seguides de les federacions, clubs i consells esportius

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, i el secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, en roda de premsa a Palau el 25 de juny de 2020. FOTO:ACN

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha presentat aquest dilluns un informe que destaca que el sector esportiu ha perdut 1.350 MEUR per la pandèmia. Un 73% de les entitats esportives van perdre ingressos el 2020 respecte al 2019. Les empreses esportives han estat les més perjudicades, seguides de les federacions, els clubs i els consells esportius. En aquests moments, tres quartes parts de les entitats esportives no tenen més capacitat d'endeutament, és a dir, no poden sol·licitar nou crèdit. En aquest sentit, un 28% d'aquestes entitats estan en risc de tancament. "Si no hi ha mesures o una normalització de l'activitat podrien estar en risc de desaparèixer", ha lamentat Gerard Figueras, secretari general de l'Esport.

Pel que fa a l'àmbit laboral, tres de cada deu entitats van perdre treballadors l'any passat respecte el 2019. Un terç d'aquestes han hagut de recórrer als ERTO. Per altra banda, sis de cada deu entitats han perdut massa social, és a dir, ciutadans que abans de la pandèmia eren socis de clubs i ho han deixat de ser. La mitjana d'aquesta disminució ha sigut d'un 15%.

Budó també ha criticat el paper de l'estat espanyol per no haver ajudat amb "injeccions econòmiques directes" a aquestes empreses. "Com a govern no hem pogut mobilitzar tots els recursos necessaris, perquè no disposem d'ells", ha assegurat.

L'estudi sol·licitat pel Consell Català de l'Esport ha analitzat l'impacte de la covid-19 en el sector de l'esport i s'han dut a terme un total de 862 enquestes i entrevistes a representants del sector.