BTT
- La Granadella

Ramona Gabriel i Guillem Muñoz, nous campions catalans de BTT Ultramarató a les Garrigues

La cursa de resistència, amb sortida i arribada a la Granadella, tenia 139 km de recorregut i passava per 10 municipis de la comarca.

(foto: Gabri Amorós @gabriphotosport)

La lleidatana Ramona Gabriel (Mig Segre CC) i el manresà Guillem Muñoz (Tomás Belles by Kalas) es van proclamar el dissabte 5 de juny nous campions de Catalunya de BTT Ultramarató, al vèncer la Garrigues Bike BTT Ultramarató, amb sortida i arribada a la Granadella, una cursa amb un recorregut exigent de 139 km i 2.800 m de desnivell positiu per la comarca de les Garrigues que ha posat a prova els ciclistes de BTT de llarga distància.

Els constants puja i baixa, els trams de corriol combinats amb pistes ràpides, rampes exigents i el paisatge típic de les Garrigues van ser els ingredients del Campionat de Catalunya BTT Ultramarató 2021, que va reunir fins a 166 ciclistes a la categoria competitiva de la prova en un dia meteorològicament perfecte per a la BTT, amb poca calor i el cel mig ennuvolat.

La cursa, que va arrencar amb una sortida única però endreçada per categories, va ser molt ràpida des del primer minut. Primer, per guanyar una bona posició per entrar al primer tram de corriols (km 4) i, després, perquè el recorregut era propici per a un ritme de cursa alt. De seguida es va formar un grup amb 8 ciclistes al capdavant, amb Roberto Bou i Guillem Muñoz (Tomás Belles by Kalas), Sergio Gutiérrez (Biking Point), el vencedor de la GarriguesBike 2019 Albert Masana (Controlpack Badia), el campió europeu XCUm Llibert Mill (Odena EC), Oriol Colomé (Edibikes), Christian Cruz (MesBike & Fes-Tuga) i el ciclista de la Rioja Andrés Gracia Montes (CC Riojano). Aquests vuit ciclistes van cobrir els primers 50 km pràcticament agrupats, fins que de camí a l'Albagés (km 75), Bou i Muñoz es van escapar i van passar amb uns segons d'avantatge sobre un quartet perseguidor format per Colomé, Garcia, Masana i Gutiérrez.

Aquesta situació es va mantindre fins una mica més enllà del km 100, amb els dos ciclistes en cap de cursa però, per darrere, Adrian Garcia deixava els seus companys, Colomé el seguia i Gutiérrez i Masana semblaven acusar l'esforç. Guillem Muñoz entrava a l'arribada de la mà del seu company Roberto Bou però just al seu davant, proclamant-se així nou campió de Catalunya BTT XCUm. Per darrere, Colomé feia valer la seva experiència per sobrepassar Adrian Garcia i aconseguir el tercer lloc scrtax i el 1r M40, i un gran Llibert Mill feia un darrer terç de cursa de menys a més i, retallant distàncies, aprofitava les darreres pujades dures per arribar 5è a la Granadella.

Entre les fèmines, si bé durant els primers kilòmetres tant Ramona Gabriel (Mig Segre CC), com Marta Torà (Kenda Biciocasión Bcn) i Sílvia Roura (Tomás Belles by Kalas) es van mantindre agrupades, va ser de camí a Bellaguarda que Gabriel i Torà van destacar al capdavant i van fer pràcticament juntes la totalitat de la prova. De fet, no va ser fins al darrer quilòmetre, i tot entrant a la Granadella, quan la vigent campiona europea d'XCUm, Ramona Gabriel, va poder agafar uns metres d’avantatge a la jove barcelonina i es va proclamar campiona de Catalunya amb només 7 segons sobre Torà. Sílvia Roura va poder mantenir el tercer lloc del podi, si bé a bastanta més distància de les dues primeres.

A més de la cursa competitiva, s'han aplegat uns 220 ciclistes més entre els altres dos circuits d'oci plantejats per la organització (90 i 55km), a càrrec del CE Castelldans i el CE Garrigues Altes, que recorries també la comarca de les Garrigues.

Els podis dels campionats de Catalunya per categories han estat els següents:

Elit masculí
1º Guillem Muñoz (Tomás Belles by Kalas)
2º Roberto Bou (Tomás Belles by Kalas)
3º Llibert Mill (Odena EC)

Elit fèmines
1ª Ramona Gabriel (Mig Segre CC)
2ª Marta Tora (Kenda Biciocasión Bcn)
3ª Silvia Roura (Tomás Belles by Kalas) 

Màster 30
1º Bernat Cañellas (Odena EC)
2º Joel Robles (Independent)
3º Martí Casafont (Cycling No Limit Cardedeu)

Màster 40
1º Oriol Colomé (Edibikes CC)
2º Jordi Garrido (Team Nou Espai)
3º Jordi Gràcia (RumbleBikes CC)

Màster 50+
1º Francisco Javier Salamero (Biking Point)
2º Àngel Marco (Unica Bikes)
3º Armando Vidal (Dialtamar CC)