Ciclisme
- Redacció / Juneda

El tarragoní Edgar Curto s'imposa al 59è Trofeu Vila de Juneda

Dilluns que ve se celebra un altre critèrium a la comarca, el de les Borges, que decidirà el guanyador del nou Xallenge Garrigues.

Curto creuant la línia de meta en una de les voltes. (foto: Xavi Minguella)

Juneda va viure ahir a la tarda la 59a edició del Trofeu Vila de Juneda per a corredors de categories elit i sub 23. La prova, organitzada pel Club Ciclista Colla la Pedalada, és un clàssic del calendari de critèriums i té un recorregut urbà que es caracteritza per un tram de llambordes, al carrer la Font, que juguen un paper fonamental en el tram de pujada del circuit. De fet, a la part alta és on hi ha la meta i s’adjudiquen les primes aportades per entitats, empreses i públic.

A la cursa d’ahir, Ferran Robert i Arnau Solé (Controlpack) i Sergi Darder (Hight Level GSport Grupo) van agafar la davantera en la primera part de la carrera, però el tarragoní Edgar Curto (Arabay Vas Balear) va fer valer la seva potència per caçar el trio capdavanter i marxar en solitari després d'un atac a poques voltes del final. D'aquesta manera, Curto es va imposar a la línia de meta amb només tres segons de marge sobre el campió de Catalunya, Ferran Robert, que va entrar segon. Curto allarga així el bon estat de forma que ja va mostrar el 17 d’agost guanyant el Trofeu Fira d'Agost de Xàtiva (País Valencià) i que a principis d'estiu l'havia portat a guanyar el GP Sant Pere de Perafort. Aquest dimecres, Curto també participa a la 72a Volta Ciclista al Montsià per intentar assaltar el liderat de les Grans Clàssiques. El podi de Juneda el va completar Sergi Darder, que va entrar tercer a poc més de mig minut. Darder, però, sí que es va fer amb la primera posició de la categoria sub 23. Per equips, el guanyador va ser el Controlpack, de la Sénia.


Curto, Robert i Darder, al podi final. (foto: X. Minguella)

Entre els participants hi havia també tres corredors de Torregrossa (Damià Palafoix, Josep M. Capell i Julià Pelegrí), un de Puiggròs (Roger Garcia) i un de Bellaguarda (Sergi Mateu). D’aquests, els més ràpids van ser Palafoix i Capell, que van entrar junts però dins el grup de doblats. Amb l’arribada del guanyador, el cronòmetre es va aturar quan els faltava tres voltes per completar el recorregut. A Julià Pelegrí i Sergi Mateu els en van faltar quatre, mentre que Roger Garcia va haver d’abandonar.

A part del característic recorregut, el Trofeu Vila de Juneda té com a incentiu la considerable quantitat de primes i premis que reparteix, que aquesta vegada han estat 750 euros en primes i 360 euros en premis. Hi van ser el president de la Federació Catalana de Ciclisme, Joaquim Vilaplana, el nou delegat de la FCC a Lleida, Artur Santiveri, i el president de la Colla la Pedalada, Norbert Herrera. A l’entrega de trofeus també hi va haver representació municipal amb l'alcalde de Juneda, Antoni Villas, i el regidor d'Esports del consistori, Jose Luis Garrido.

La cursa, celebrada en plena Festa Major de Juneda, va tindre una gran afluència de públic i des d’enguany és la primera de les dues proves puntuables per al Xallenge Garrigues, una competició nova que decidirà el guanyador dilluns que ve, dia 4, amb la disputa del primer Critèrium de les Borges Blanques, també en el marc de la Festa Major de la capital garriguenca. Els impulsors d’aquesta nova cursa volen recuperar així el critèrium històric que s’havia celebrat anys enrere a la població. En aquest cas, la sortida i arribada serà al Passeig del Terrall i recorrerà part del centre històric borgenc. Les inscripcions es poden fer a través del web de la Federació.

Un critèrium és un circuit tancat urbà, normalment d’uns 1.500 metres, al qual s’han de fer nombroses voltes, fins a completar una seixantena de quilòmetres.

La cursa té lloc en un circuit urbà d’1,45 km (Foto: Xavi Minguella)

La cursa es va trencar des del principi (Foto: Xavi Minguella)

El cansament es feia evident volta a volta (Foto: Xavi Minguella)