Motor
- Redacció / L'Albagés

Eduard Pons correrà el Dakar amb l'objectiu d'acabar entre els primers vehicles lleugers

S'estrena en aquesta competició acompanyat del pilot d'enduro Jaume Betriu, de Coll de Nargó, que farà de copilot, i que ja ha disputat dues edicions amb moto. El seu ‘buggy’ forma part de l’equip Soud Racing, que agrupa els cotxes CAN-AM.  

Betriu i Pons amb el CAN-AM Maverick X3 (Foto: PONS Rallysport)

Eduard Pons va presentar ahir al vespre al Celler Clos Pons l’equip i el vehicle amb què, a partir del 5 de gener, competirà en el ral·li Dakar que se celebra a l’Aràbia Saudita. L’empresari i pilot debutarà en aquesta prova amb l’objectiu d’acabar-la i de ser-hi competitiu. “No anem a viure l'aventura” exposa, i assenyala el desig de finalitzar entre els cinc primers classificats en la categoria de vehicles lleugers T4, de vehicles de sèrie o Side by Side (SSV).

El garriguenc, que condueix un CAN-AM Maverick X3, tindrà de copilot al pilot d’enduro de Coll de Nargó Jaume Betriu, que ja ha participat en dues edicions del Dakar amb moto. Tots dos han competit enguany a la prova Baja-Aragón i al ral·li Ruta 40 d’Argentina, dues cites que els han servit per posar a prova el vehicle i la coordinació. Betriu destaca que pot ajudar “amb l’experiència en navegació” i que han treballat per ajustar “la nomenclatura, que sigui fàcil al pilot”. Pons subratlla que a més de l’experiència en orientar-se en el mapa, buscava algú amb qui s’entengués. Diu de Betriu que també “és molt bon mecànic, un gran complement per a mi”.

Pons i Betriu, amb el buggy logotipat amb els colors de la firma oleícola i vitivinícola de l’Albagés, s’integren a l’equip South Racing, que agrupa tots els vehicles CAN-AM de la cursa. El seu és un dels 10 vehicles satèl·lit de la marca, juntament amb els 5 cotxes oficials de South Racing. Això els permetrà gaudir d’una estructura de gairebé 150 persones, entre els quals “tres cuiners, tres fisioterapeutes, cinc enginyers, trenta mecànics”. Pons considera que “hi anem amb tot tipus de garanties. El cotxe és el guanyadr dels últims quatre anys. Anem amb un cotxe guanyador, i amb un equip guanyador”.

D’entre les dificultats a què hauran de fer front, ambdos coincideixen en la duresa de les etapes i en la necessitat de regular. “Hem de començar forts, per agafar una bona posició i per no començar empassant pols” apunta Pons, que creu que després “el més crucial és modular la velocitat i conservar”. Betriu destaca la duresa “sobretot psicològicament”. Per això, assegura que “no s’ha d’anar mai al límit, perquè és una carrera molt llarga i et pot passar de tot”.  

El Dakar començarà el divendres 5 de gener a Alula amb una etapa pròleg, i finalitzarà el 19 de gener a Yanbu. Un dels plats forts d’aquesta edició és l’etapa marató de dos dies que se celebrarà l’11 i 12 de gener, amb sortida i arribada a Shubaytah.