Albert Fuentes Espejo Jugador de l'RCH Wolfurt (Àustria)

La lliga suïssa pot entrar tranquil·lament al top 5 de lligues d’hoquei

Xavier Franch - Has fitxat per l'equip austríac RCH Wolfurt. Com ha estat?
Albert Fuentes -
Mon pare forma part de la Junta Directiva del C.E. Lleida Llista Blava. Va vindre i em va explicar que en una reunió li havien dit que podria fitxar per un equip austríac. Un jugador del Lleida havia anat fa temps a aquest equip, el RCH Wolfurt Hockey, i a través d'aquests contactes em van veure. 

Xavier Franch - Vas haver de passar alguna prova per mostrar el teu joc?
Albert Fuentes -
M'havien vist a través de retransmissions de partits que jugava amb el Lleida i a través de vídeos de highlights. Em van dir que estaven convençuts, que no calia.

Xavier Franch - Per quant temps has fitxat? 
Albert Fuentes -
El contracte és d'un any i s'acaba a finals de juny del 2024. Però si el club està interessat, la lliga acaba bé i les condicions que tinc són bones, em podria quedar.

Xavier Franch -  Al Lleida Llista Blava, a quina categoria estaves jugant fins ara?
Albert Fuentes -
Estava jugant al Juvenil i a Primera Catalana, i també entrenava amb el primer equip, que està a l'OK Lliga.   

Xavier Franch - I ara, a quin equip jugues?
Albert Fuentes -
Al primer equip. A Àustria només hi ha dos equips d'hoquei i, per això, formen part de la Lliga Suïssa. Ara mateix estem a la Primera Divisió suïssa. 

Xavier Franch - Com han anat els primers partits amb el teu nou equip?
Albert Fuentes -
El dissabte 30 de setembre vam jugar el primer partit i el vam guanyar 4-2. Per sort, vaig poder marcar un gol al meu debut. 

Xavier Franch - D'on són els companys d'equip, n'hi ha més d'estrangers com tu?
Albert Fuentes -
Han canviat bastant l'equip aquest any. Ara l'entrenador és un argentí campió del món el 1984, Mario Agüero. També hi ha un altre argentí, un any més gran que jo. Hi ha un noi barceloní, i un de Costa Rica. Els altres ja són austríacs. Ara porto prop d'un mes i mig aquí. Tinc memoritzades les frases i, tot i que encara no sé parlar del tot bé, ja em sé moure. 

Xavier Franch - L'entrenador té galons. Com vius que et dirigeixi algú així?
Albert Fuentes -
La sensació és una mica complicada. Saps que t'exigeix molt, però ja ets conscient que ho has de fer bé i et vas posant al lloc i a seguir les instruccions que et dona. Saps que, en el que et diu, tindrà raó en tot. Segueixes el que diu, no hi ha més. 

Xavier Franch - Pots guanyar-te la vida només com a jugador d'hoquei?
Albert Fuentes -
Ara mateix, com que no sé alemany, no puc treballar de res. El club m'està pagant la casa, el sou per jugar, amb bonificació per partit guanyat... Puc viure d'això. Però quan àpiga l'idioma hauré d'anar a treballar a algun lloc perquè, si no, no podré guanyar-me la vida. Ara estic entrenant un equip de nens i nenes d'onze anys. El club s'encarregarà de buscar-me una feina, adaptada a les condicions. L'únic que sé és que no serà un treball gaire físic, per la temperatura, a l'hivern fa -20ºC, i pel sobreesforç. 

Xavier Franch - Podries viure com a jugador del primer equip del Lleida Llista?
Albert Fuentes -
Podries guanyar-te la vida, però jo diria que justet. L'hoquei no és com el futbol, òbviament. Depèn de quin jugador ets.

Xavier Franch - Com ha anat l'adaptació?
Albert Fuentes -
El primer mes va ser una mica complicat. No feia res més que entrenar, i tenia tots els dies lliures. O anava a visitar llocs on no havia estat, o anava al llac Constança, un dels més grans d'Europa. Tampoc no coneixia ningú. Ara ja m'he anat adaptant, i cada dia que passa és més fàcil. Ja he començat el curs d'alemany, l'entrenament i a jugar. Ara ja tinc els dies més ocupats i tinc una estructura de vida més feta. 

Xavier Franch - Aprofites per fer turisme i per sortir a gaudir de l'experiència? 
Albert Fuentes -
De turisme n'he fet bastant. El poble de Wolfurt està al costat de les ciutats de Dornbirn i Bregenz. La veritat és que aquí hi ha molta muntanya, i hi ha vistes espectaculars. Pel que fa a sortir, al principi venia enfocadíssim amb l'hoquei. Ja porto un mes i mig aquí i no em puc enfocar solament amb l'esport, perquè seria molt estressant. M'ho he pres amb la ment oberta. Ara estem en plena Oktoberfest. La gent surt de festa i beu molta cervesa. A mi no m'agrada la cervesa, però podem anar de festa i fer un beure. Però sense passar-se, i amb coneixement. 

Xavier Franch - Quines expectatives teniu al Wolfurt per aquesta temporada? 
Albert Fuentes -
L'equip acaba de pujar. Estava a la Segona Lliga suïssa i ara està a la Primera. L'objectiu és la permanència. Els jugadors, però, estem convençuts que si ens posem les piles i ens posem a la ment quedar dins el top-4, per entrar a competir a Europa, podríem fer-ho. 

Xavier Franch - On posaries la lliga Suïssa, en relació amb la màxima categoria espanyola?
Albert Fuentes -
Una mica per sota. Els països on més nivell hi ha són Portugal, Espanya i Itàlia. Però, la lliga suïssa pot entrar tranquil·lament al top 5 de lligues d'hoquei.  

Xavier Franch - Què has après, fins ara? 
Albert Fuentes -
Havent marxat de casa i anant a un país on estàs sol, fas un canvi de xip i madures bastant. Si algú té l'oportunitat de fer-ho, que no digui que no, que és una experiència bastant bona. I, si no t'agrada, sempre pots tornar. Per provar-ho no es perd res. 

Xavier Franch - Com et veus, en el futur? 
Albert Fuentes -
El meu club preferit és el Reus Deportiu. Si el Reus Deportiu em volgués, no dubtaria gens. És com si a un jugador de futbol el truca el Barça. Però no descarto la possibilitat de quedar-me aquí o anar a altres països a jugar.