Reportatge

Pedal Antifeixista, memòria i esport de pas per les Garrigues

1937. En plena Guerra Civil, un diari republicà va organitzar un trofeu ciclista solidari per unir el front de l’Aragó amb Barcelona. 80 anys després, es rememora aquella iniciativa.

1937. En plena Guerra Civil, un diari republicà va organitzar un trofeu ciclista solidari per unir el front de l'Aragó amb Barcelona. 80 anys després, es rememora aquella iniciativa.

El 14 d'abril, coincidint amb l'aniversari de la proclamació de la República de 1931, 40 ciclistes vorejaran el sud de les Garrigues en el marc d'una marxa que els portarà de Lleida a Tarragona. Es tracta de l'anomenat Pedal Antifeixista, una iniciativa que vol rememorar una peculiar cursa que es va fer el 1937, en plena Guerra Civil.
 
Portar el missatge
El 14 d'abril de 1937, el diari El Diluvio, el Comissariat de Propaganda de la Generalitat i el Comitè Català Pro Esport Popular donaven el tret de sortida al Trofeu Pedal Antifeixista, una cursa de cinc etapes (700 km en total) que unia el front de l'Aragó amb Barcelona, passant per Lleida, Tarragona, Manresa i Girona. L'objectiu: "unir esportivament el front amb la rereguarda" i recollir fons per al Socors Roig Internacional, entitat refundada el 1936 a la capital catalana.
Per motius obvis, la cursa només es va fer aquell any, tot i que recollia el testimoni d'una cursa que ja havia organitzat El Diluvio els anys 1934, 1935 i 1936, la Jaca-Barcelona (d'una sola tirada) i que també es feia el 14 d'abril, aleshores per recordar la ruta que havien de fer uns militars sublevats el 1930 contra la monarquia d'Alfons XIII que van fracassar i van ser afusellats.


Segona etapa
El 2017, coincidint amb els 80 anys del Pedal Antifeixista, un petit grup de la colla El Nervi de la Llibertat, entre els quals alguns garriguencs, es van proposar recordar aquell trofeu i recórrer la primera etapa, entre el poble de Peraltilla (Osca) i Lleida, sense cap ànim competitiu. S'hi van inscriure 25 persones, que van fer el trajecte per carreteres secundàries i, a més de pedalar els 115 km corresponents, van anar recordant episodis de la guerra en aquella zona, amb textos de George Orwell i Ibàñez Escofet i amb una explicació a l'arribada de l'historiador borgenc Marc Macià sobre el bombardeig del Liceu Escolar de Lleida.
Aquest any, el grup farà la segona etapa, Lleida-Tarragona (122 km), per a la qual es van esgotar aviat les 40 places disponibles, i posarà l'èmfasi en les Brigades Internacionals. L'itinerari original passava per Juneda, les Borges i Vinaixa -es conserva una foto de Josep Brangulí a la costa del Pixador-, és a dir, per l'N-240, però l'organització opta, com l'any passat, per evitar vies molt transitades i creuarà la comarca per Sarroca, la Granadella i Bellaguarda, per continuar cap al Priorat i el Baix Camp. A la Granadella, de fet, hi haurà el primer avituallament de la marxa i probablement coincidirà amb la jornada que cada any organitza l'Ajuntament a l'hivern en record dels bombardejos i que el 2017, amb la proximitat de les eleccions del 21-D, no es va celebrar.