Reportatge

SRK Fight Club: muay thai per a canalla, joves i adults a Sarroca

La iniciativa va arrencar el 2019 a la Sala del Ball. Després de superar la Covid-19, el projecte continua en marxa en un local propi i amb entrenaments diaris cada vespre.

La iniciativa va arrencar el 2019 a la Sala del Ball. Després de superar la Covid-19, el projecte continua en marxa en un local propi i amb entrenaments diaris cada vespre. 

Xavier Franch

Comparteix

Al creuament del Carrer Nou i de la Travessera Sant Pere de Sarroca, una porta de fusta pintada amb motius blancs serveix de reclam als aficionats de les arts marcials: és l'SRK Fight Club, un gimnàs liderat pel local Xavier Oró, on ensenya muay thai a una desena de veïns del poble i de localitats properes. 

La iniciativa va arrencar el 2019, quan Oró va començar a organitzar el seu club a la sala de ball municipal. Després de gairebé una dècada practicant muay thai, kick-boxing i K1, i haver lluitat combats com a professional, havia decidit deixar la competició i dedicar-se a ensenyar el que havia après.

El projecte va patir també els estralls de la Covid-19. De la vintena de persones, entre infants i adults, que havia arribat a aplegar, ara compta amb una desena de joves. Per una altra banda, s'ha consolidat, amb entrenaments diaris a partir de les vuit del vespre, i amb un local propi, adaptat als baixos de casa. Oró combina les sessions com a entrenador amb la seva feina de granger, i reinverteix els recursos de les quotes mensuals dels inscrits en material com tatamis, guants o proteccions.

Darrerament, ha vinculat l'SRK Fight Club amb les organitzacions WBC i OWLKE perquè els seus nak muay puguin competir. 

Competir i posar-se en forma
Els germans Albert i Roger Barrull, del Soleràs, de 14 i 17 anys respectivament, han començat a competir fa un parell de mesos. El primer porta tres combats i el segon n'ha fet dos. Es van apuntar a l'SRK Fight Club atrets per les arts marcials, i ara es desplacen cada vespre del seu poble a Sarroca per entrenar. "M'ho prenc seriosament", apunta Albert Barrull, "i anem entrenant per fer-ho cada dia millor". Roger Barrull afegeix que el seu entorn "ja ha acceptat el muay thai com un esport més".

No tothom del centre competeix en combats. Josep Masip, de 22 anys, va començar a entrenar quan Oró va arrencar amb les classes, el 2018. Tot i que no competeix, va al gimnàs cada dia, "perquè és una cosa que m'agrada molt, i, a l'estar al poble, fas pinya". A més, també ha acompanyat els seus col·legues en alguna vetllada.  

Els reptes de futur
Un cop l'espai i les sessions han tornat a la normalitat després de la Covid-19, Oró vol consolidar el club participant en vetllades amb els seus lluitadors i organitzant-ne també al mateix municipi. En aquesta línia, espera que Sarroca pugui acollir-ne en el futur, tant per la festa major d'estiu com també a l'hivern.

Abans que els joves es posin a escalfar i a exercitar-se amb els sacs penjats a la sala, afegeix, "i que es facin millors que jo. Aquest és el meu objectiu". Encara un altre repte fa brillar els ulls tant de l'entrenador com dels joves lluitadors: anar a Tailàndia, la meca del muay thai. "Aquest estiu", solta algú, es miren i somriuen.