Varis
- Puiggròs

Antoni Satorra publica un llibre d’excursions subterrànies

Editat per Cossetània, es va presentar ahir a Lleida. Recull 36 de les 900 coves que hi ha a la demarcació, d'accés senzill i aptes per a sortides familiars.

(foto: arxiu)

Antoni Satorra, fill de Puiggròs i actual president del Centre Excursionista Lleida [v. SomEsports, 8], acaba de publicar Excursions subterrànies pel Pirineu i les Terres de Lleida (Cossetània Edicions), una guia per conèixer les coves d'aquest territori i iniciar-se en el món de l'espeleologia. Cal destacar que la majoria de propostes que hi surten són d'accés senzill i, per tant, aptes per a tota la família.

El llibre es va presentar públicament ahir a la Diputació de Lleida, on Satorra va explicar que al conjunt de les comarques de la demarcació lleidatana hi ha unes 900 coves. La publicació recull en 200 pàgines, de forma acurada i amb fotografies de qualitat, informació de 36 d'aquestes cavitats seleccionades per l'autor i que es troben a l'Alt Urgell, la Cerdanya, la Noguera, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà. "Hi trobem coves que podem visitar amb tota la família, altres coves una mica més complicades i també algunes en què és necessari moure's amb cordes per poder progressar. Majoritàriament, però, són fàcils d'assolir i d'accés senzill", diu Satorra, que afirma que “cal desmitificar una mica les visites a les coves i, per aquest motiu, el títol del llibre parla d'excursions i no d’espeleologia.

L'autor va comentar que hi ha 14 coves aptes per a infants, mentre que en altres 6 es necessiten cordes per entrar-hi i dues no són accessibles actualment perquè s'hi està fent recerca arqueològica. Satorra va remarcar, això sí, que per a les coves que tenen una mica més de dificultat es recomana anar acompanyats de guies professionals o bé amb gent del Centre Excursionista.

Satorra, informàtic de professió, és un apassionat de l’espeleologia i practica tot tipus d’esports relacionats amb la natura i la descoberta de l’entorn, com vies ferrades, descens de barrancs, raquetes de neu, senderisme o alpinisme. Fa més de 30 anys que forma part del Centre Excursionista de Lleida. Enguany ha publicat, també, el llibre “Excursions per la serra de Mont-roig i muntanyes veïnes”.