Alpinisme
- Les Borges Blanques

Les males condicions obliguen Víctor Sans a renunciar al Broad Peak

L'alpinista borgenc va arribar als 7.900m, aproximadament, però l'elevat risc d'allaus va fer retrocedir l'expedició. Ara busca companys per intenar pujar al K2.

Sans, al Camp 3 del Broad Peak, fa dues setmanes.

L’alpinista borgenc i membre del Centre Excursionista Borges-Garrigues Víctor Sans, que el passat 15 de juny va marxar al Pakistan per pujar al Broad Peak i al K2, ambdós de més de 8.000m d’altitud, no ha pogut fer el cim del primer. Inicialment, la intenció de Sans era aprofitar una primera finestra de bon temps que hi va haver entre el 15 i el 19 de juliol, quan ja estava aclimatat i havia fet diverses rotacions a la zona, però quan va arribar al Camp 3, a 7.500m, va patir vòmits i mal d’estómac i va tornar al Camp Base.

La segona finestra de bon temps era entre el 26 i el 28 de juliol i una primera tongada de nou alpinistes va poder coronar el Broad Peak (8.047m). La resta va esperar i, a l’arribar als 7.900m, aproximadament, van percebre moviments a la neu i un elevat risc d’allaus que els va fer desistir de continuar. “Si s’arriba a obrir més, ens pelem tots”, explica Sans a SomEsports. “S’havia de fer un flanqueig per l’esquerra per arribar al coll, però era molt complicat, de nit, i ningú va gosar passar al davant. Les cordes que havien posat els que havien pujat a mitjans de juliol se les havien emportat els allaus”, afegeix. En aquella ocasió, a més, un dels escaladors que havia fet cim, el coreà Kim HongBin, va morir al baixar. Per tot plegat, Sans i companyia van decidir tornar al Camp Base. El borgenc destaca, també, les elevades temperatures que hi ha, que han arribat als 7ºC a més de 7.000m d’altitud, cosa que fan molt més vulnerables les glaceres.

Mentre passava tot això, al K2, pròxim al Broad Peak, amb cordes ficades, s’havien donat millors condicions per fer el cim, fins al punt que en dos dies el van coronar més de 40 persones, xifra molt poc freqüent. Això ha fet que al borgenc, un cop descartat el Broad Peak, ara li sigui difícil trobar companys per anar al K2, ja que molts dels que es troben a la zona ja l’han fet i les diferents empreses contractades es preparen per marxar. L’última oportunitat per a Sans passa per una possible sortida amb dues persones més, que, com ell, tenien la intenció de fer primer el Broad Peak com a preparació i després el K2, però no serà fàcil. La sortida de Sans suposaria que l’empresa que havia contractat s’hagués de quedar més dies, amb tot l’equip, quan el que vol la firma és marxar. “Segurament no podré atacar el K2, al no trobar prou gent per a l’ascensió”, diu Sans. Dilluns, a més, va morir un escalador escocès, Rick Allen, en una allau mentre intentava fer una nova ruta junt amb Stephan Keck i el gironí Jordi Tosas, que es van salvar, i això també afegeix por al cos.