Ciclisme
- Redacció / Les Borges Blanques

Maurizio Sartori guanya el Critèrium de les Borges i s'emporta també la Xallenge Garrigues

58 ciclistes participen a la primera edició de la cursa, que es va celebrar dilluns en plena Festa Major de la capital garriguenca.

(foto: Aj. Borges)

L’italià afincat a Lleida, Maurizio Sartori (Equip Oleka), va ser el guanyador del primer Critèrium de les Borges Blanques, que es va celebrar el dilluns 4 de setembre, en plena Festa Major de la capital garriguenca, recuperant així una vella tradició del municipi. La cursa va comptar amb 58 inscrits i consistia en un circuit urbà amb sortida i arribada al Passeig del Terrall, passava per carrers del centre històric com la Bassa, la plaça porxada U d’Octubre, Josep Soler (davant de l’Espai Macià), Caputxins i Nostra Senyora de Montserrat, per continuar pels carrers Borges del Camp i avinguda Jaume I. En total, 1,3 km de circuit, al qual els corredors havien de donar 40 voltes.

Sartori, de 39 anys, va fer valer l’experiència en un circuit molt tècnic, amb nombroses corbes tancades i alguns carrers estrets, i aviat es va situar entre els capdavanters, d’on ja no es va moure en tota la cursa. Amb tot, la victòria es va decidir en un sprint final molt ajustat amb Lluís Ropero (Ilerllengües Prat Cycling). A quasi un minut va entrar un grup de sis corredors, liderats per Pol Hervás (Brocar-ALE), que va pujar així al podi. Entre aquest grup hi havia també el borgenc Pau Domènech (Equip Oleka), que va quedar quart. Domènech va ser el guanyador de la categoria Sub-23, amb el mateix temps que Marc Rubirola i Joan Pazos (Team MP Group).

Altres participants van ser els torregrossins Damià Palafoix i Julià Pelegrí (Energia Nufri CC Pardinyes), que van acabar 20è i 21è, i el borgenc Ferran Arrufat (Club Ciclista Ateneu Garriguenc), que va acabar 30è i 9è de Sub-23. Sergi Mateu, de Bellaguarda, que ja havia corregut el Critèrium de Juneda, estava apuntat però finalment no hi va poder assistir.   

Xallenge Garrigues
La cursa de les Borges l’organitzava un grup de practicants i afeccionats al ciclisme a través del Club Ciclista Ateneu Garriguenc, amb el qual es van fer tots els tràmits federatius, i vol ser també un record a Sisco Peries, ciclista local i mecànic de bicicletes que va participar en alguna Volta a Catalunya i altres curses, sobretot provincials. Peries va morir el 2003, a l’edat de 90 anys.

El Critèrium de les Borges formava part de la nova Xallenge Garrigues, junt amb el Trofeu Vila de Juneda, que una setmana abans va celebrar la 59a edició, també en el marc de la Festa Major del municipi. Aquella cursa la va guanyar el tarragoní Edgar Curto, que no va participar a la de Borges. D’aquesta manera, Maurizio Sartori, que sí que va fer les dues, va ser proclamat vencedor de la Xallenge Garrigues. Tant a la de Juneda com a la de les Borges hi va haver primes per als participants, gràcies a la col·laboració de diverses empreses i entitats, que s’atorgaven als més ràpids de determinades voltes. 

Les altres curses Critèrium que completen el calendari de la Federació Catalana de Ciclisme s’han celebrat enguany a Lleida, la Garrigues, el Pla de Santa Maria i Barcelona.

[GALERIA DE FOTOS de Xavi Minguella]