Ciclisme
- Redacció / Les Borges Blanques

Ramon Usall explora els vincles del ciclisme i la història política del XX a 'Un segle costa amunt'

El professor d'història de l'Institut Josep Vallverdú de les Borges Blanques havia publicat anteriorment sobre la relació entre futbol i política a "Futbol per la llibertat" i Futbolítica: Històries de clubs políticament singulars”.

Usall amb el nou llibre entre mans (M.I.)

L'escriptor, historiador i sociòleg Ramon Usall, que exerceix com a professor a l’Institut Josep Vallverdú de les Borges Blanques des del 2005, ha publicat aquest maig el llibre Un segle costa amunt. Una història política del ciclisme (Manifest Llibres), un assaig en què analitza el esdeveniments polítics i socials del segle XX a partir del ciclisme. 

Partint del naixement del Tour de França, que té molt a veure amb l'afer Dreyfus, Usall fa “un repàs a pedals de la història geopolítica” que passa, entre d’altres, per esdeveniments com ara la les guerres mundials, la independència d'Irlanda, la Segona República i la Guerra Civil espanyola, el combat contra el colonialisme, la Guerra Freda, el Maig del 68, els anys del plom italians o la caiguda del Teló d'Acer i el procés de construcció i d’unificació europea.

A més d'una crònica del ciclisme del segle XX, l'obra és també, per l’autor, un assaig sobre el poder transformador que ha tingut la bicicleta, un instrument nascut durant el segle XIX que ben aviat es va convertir en una eina de llibertat i en un mitjà de transport accessible per a les classes populars.

Usall és col·laborador del digital Nació sobre esport i política i havia publicat anteriorment sobre la relació entre el futbol i la política als assajos Futbol per la llibertat (Pagès Editors, 2011) i Futbolítica: Històries de clubs políticament singulars (Ara Llibres, 2017).Un segle costa amunt. Una història política del ciclisme ha estat editat per Manifest Llibres, una jove editorial catalana especialitzada en assaig i pensament crític.