Reportatge

Quilòmetres de record

Passió tardana. El Josep Maria Rué, de Cervià, va començar a anar en bicicleta amb regularitat quan va complir els 50 anys. Ara no hi ha setmana que no surti a pedalar.

Passió tardana. El Josep Maria Rué, de Cervià, va començar a anar en bicicleta amb regularitat quan va complir els 50 anys. Ara no hi ha setmana que no surti a pedalar.

Fa 17 anys, quan en va complir 50, el Josep Maria Rué, de Cervià, va creure que havia de fer un pensament i posar-se una mica en forma. Li agradava caminar i córrer, i la bicicleta no entrava als seus plans, però el seu amic Joan Trullàs l'hi va introduir i aviat les dues rodes es van convertir en una passió. Als 51 ja es va apuntar a alguna marxa organitzada i, des de llavors, no hi ha setmana que no pedali a la carretera.

Totes les federatives
El moment de l'any de més intensitat és entre març i juny, quan hi ha totes les marxes cicloturistes de llarga distància de la Federació Catalana, de les quals el Josep Maria intenta no perdre-se'n cap. No és dels més grans de les Garrigues que pedalen, però sí que competeix en aquest calendari federatiu. "A vegades em fa una mica de vergonya", diu somrient. Són marxes exigents, d'entre 130 i 180 km, i hi sol anar amb el Xavier Rodríguez, borgenc resident a Arbeca, que l'any passat va ser un dels únics dotze ciclistes de Catalunya a fer-les totes [v. SomEsports, núm. 1] i un altre company de Terrassa amb casa a l'Albagés, sempre representant el Club Ciclista Ateneu Garriguenc. De moment, el Josep Maria ja està inscrit a totes, acaba de fer la Vi i Cava de Vilafranca del Penedès i la Gran Fondo de Cambrils, i el passat diumenge 22 va afrontar la Clàssica dels Murs, de Cervera, "una de les més dures", diu. Entremig del calendari, el 28 d'abril va fer la Volta a Mallorca, 230 km. Va anar-hi també amb el Xavi; ell, més jove, en va fer 315.

Constància a les parets
Tant de les marxes federatives com de totes les altres que fa, el Josep Maria en guarda un record i el penja en un pis destinat únicament a això. Mallot que li donen, mallot que penja amb el corresponent dorsal; no n'ha estrenat cap. "Així recordo cada experiència, normalment agradables, altres no tant, com els Degollaos el 2005", explica, on va patir molt. Són milers de quilòmetres, els que s'acumulen sumant cada mallot penjat. Més que la posició d'arribada, la satisfacció és que totes les ha acabat, cosa que no pot dir tothom.

Poblet, fita habitual
Mantenir aquest ritme requereix una freqüència d'entrenament elevada que ara, amb 67 anys i tot fet, es pot permetre. "A la meva edat no ho pots deixar gaire, si et vols mantenir", diu. A part de la sortida dominical de cada setmana, el Josep Maria pedala també els dimarts, els dijous i, si pot, algun dissabte, normalment cap a Poblet, Vallclara o Prades. De fet, fa més de 5.000 km a l'any. Només aquest 2018, fins al moment, les seues cames n'han pedalat ja 1.700 en carretera i quasi 500 en BTT.