Reportatge

L’esperit excursionista de Manel Giné reneix amb els Manelets

La secció del Centre Excursionista Borges-Garrigues va néixer l'any següent de la mort d'un dels fundadors de l'entitat per recuperar la filosofia de les seues sortides.

La secció del Centre Excursionista Borges-Garrigues va néixer l'any següent de la mort d'un dels fundadors de l'entitat per recuperar la filosofia de les seues sortides.

Abans de l'eclosió del running, de l'obsessió per les marques personals i, en definitiva, de les presses, hi havia una manera de fer esport a l'aire lliure que consistia a caminar i, al mateix temps, aprendre. Aprendre història, aprendre cultura... fins i tot aprendre llengua. Així eren les excursions que liderava el Manel Giné, un dels fundadors del Centre Excursionista Borges-Garrigues. S'emportava un grup de canalla, a vegades nit inclosa fent bivac, per l'entorn més immediat i els anava explicant com es deia aquell mas, quina història hi havia darrere d'aquella font o què era una espona o un aljub.   
 
Entre 5 i 10 km
El Manel va morir el 2014, a l'edat de 85 anys. Feia temps que caminava amb dificultats i ja no organitzava aquelles excursions. A finals del 2015, alguns membres del Centre Excursionista van voler recuperar aquella manera de fer i, en un homenatge explícit a Giné, van crear la secció Manelets, un seguit de sortides familiars -obertes a tothom- d'entre 5 i 10 km per les Garrigues o comarques de l'entorn, entre setembre i juny i aptes per a nens i nenes a partir dels 5 anys. Amb una vintena de sortides fetes fins ara i la idea de no repetir, al setembre va començar la temporada 2018-2019, la quarta, amb una excursió nocturna a la cabana de volta del Quintillà. La de l'octubre havia de ser als obacs del riu Corb, però la climatologia va obligar a suspendre-la. El 25 de novembre es va anar a Rojals i els Cogullons (Conca de Barberà) i el 23 de desembre es va fer la pujada del pessebre els Bessons. Aquest cap de setmana del 12 i 13 de gener hi havia prevista una de les novetats de la temporada, una sortida familiar de dos dies a la neu, juntament amb la secció d'adults del Centre, però la poca neu que hi ha actualment ha fet replantejar l’excursió, que finalment serà una caminada el diumenge 13, d’uns 6 km, pel Camí dels 7 Sentits, al terme de Cervià de les Garrigues. Per al mes que ve hi ha programat el Dia de l'Arbre, una de les jornades que apleguen més gent.

Assegurança coberta
Un dels maldecaps del Centre ha estat l'assegurança dels infants en cas d'accident, un problema que a l'època del Manel Giné no es tenia present, però ara són altres temps. A les primeres sortides, les famílies omplien un full conforme eximien el Centre de qualsevol responsabilitat, però la fórmula no tenia prou garantia legal, fins que es va arribar a un acord amb el Consell Esportiu de les Garrigues i les AMPA de les escoles per col·laborar amb Manelets i, així, donar cobertura, també, a aquestes excursions.

Mantenir els més petits
Actualment, a la secció hi ha unes 60 persones, de les quals una vintena participen regularment en les sortides mensuals. El repte del Centre, ara, és retenir els més grans, que ja ronden els 12 anys i tal vegada requereixen recorreguts més amplis.