Reportatge

El mes de les caminades

Les tres cites senderistes, amb nombrosos participants cada una, continuen apostant pel mes de març, sense grans freds ni grans calors, com a data idònia.

Les tres cites senderistes, amb nombrosos participants cada una, continuen apostant pel mes de març, sense grans freds ni grans calors, com a data idònia. Fulleda, les Borges i els Omellons, les caminades de referència

Tot i que la primavera no comença fins al 20 de març, deixar el febrer enrere vol dir deixar enrere, també, les limitacions hivernals i començar a veure l'esport d'una altra manera, amb la programació de més activitats a l'aire lliure. En ciclisme, per exemple, es reinicia el calendari de marxes de BTT, encetat per la Xallenge David Duaigües d'Almatret, però és amb les caminades, sobretot, que més es nota la florida, probablement perquè són activitats de més hores de durada, més dependents, per tant, de la climatologia i, al mateix temps, més propenses a assaborir les alegries i l'exuberància del paisatge garriguenc en aquesta època; amb el permís, això sí, de les pluges -fins i tot d'alguna nevada tardanera-, que en més d'una ocasió han fet la guitza a l'organització d'aquests esdeveniments.

Caminada cultural 
Les caminades culturals tenen característiques diferents de les caminades que esmentarem a continuació; són més curtes, es va en grup compacte, inclouen explicacions sobre el patrimoni i són de caràcter mensual, però també és ara que desperten del son de l'hivern, de l'aturada dels mesos de desembre i gener. El Consell Esportiu de les Garrigues, que és qui les organitza, arrenca la temporada ja aquest 24 de febrer a Granyena, on es visitarà, entre altres, l'ermita del Roser i les restes de l'antic molí d'oli, i continua el 17 de març amb una caminada a l'Albi, al maig a Mas de Melons, etc.

L'Heroica s'endinsa per les zones boscoses entre Fulleda, Tarrés i Vinaixa. FOTO: Marxa Heroica

L'Heroica es consolida
La primera a encetar el mes de març és la Marxa Heroica, a Fulleda el dia 3, que celebra la tercera edició. L'organitzen l'associació Boira Experience i l'Ajuntament, que cada any fan l'esforç de dissenyar circuits diferents dels anys anteriors per camins i corriols boscosos d'aquest extrem de la comarca. Enguany, el circuit llarg 
(30 km) arriba a tocar dels nuclis urbans de Tarrés i Vinaixa. L'Heroica deu el nom a Agustina d'Aragó, filla de fulledencs, que va defensar la ciutat de Saragossa durant la guerra del Francès. "També s'ha de ser una mica heroic per completar la marxa llarga, que transcorre en un entorn abrupte, amb desnivells, pedres i molta vegetació autòctona, i no acabar una mica cansat!", admet l'organització.

L'Aranyó, un dels últims trams de la Borges-Riu Set. FOTO: Xavier Capdevila

Caminada de resistència
La següent en el calendari, el 24 de març, és la Borges-Riu Set, organitzada pel Centre Excursionista Borges-Garrigues i la que inclou el recorregut més llarg de totes, un de 52 km que van fins a Cervià i l'Albi, a més dels de 15 i 25. La marxa és hereva de la travessa Borges-Montblanc, que el mateix club va organitzar entre el 2009 i el 2016, i forma part del Circuit Català de Caminades de Resistència. Precisament la duresa de l'agost, quan tenia lloc la Borges-Montblanc, va ser un dels motius que va portar l'entitat a traslladar la marxa al mes de març, molt més amable tant per la temperatura com per l'estat del paisatge garriguenc. Es perdia, això sí, l'exclusivitat d'una caminada de resistència al mig de l'estiu, que aportava un elevat nombre de participants, i es passava a competir per una data en l'ajustat calendari esportiu dels mesos primaverals.

La Marxa de les Cabanes, amb 700 participants, és una de les de més èxit de la comarca. FOTO: Evarist Bellmunt

La dels Omellons, ja veterana
Tancarà el mes de març, el dia 31, la Marxa de les Cabanes, organitzada per l'Ajuntament dels Omellons. Va per la setena edició i, amb 700 participants, és una de les de més èxit de la comarca. A diferència de les anteriors, aquesta compta amb dos circuits (15 i 21 km) i prescindeix, per tant, d'un tercer recorregut més exigent. Ambdós passen per l'ermita de Sant Bonifaci, on es bifurquen, i estan pensats per fer passar els caminadors per algunes cabanes de volta, element patrimonial propi de la comarca. 
Des de l'any 2016, la Marxa de les Cabanes forma part de Marxa.cat, un paraigua que aplega 10 marxes populars que comparteixen un seguit de requisits com el fet de no compartir espai amb proves competitives, ser de ritme lliure, reduir la presència de sucres als avituallaments, vetllar per un impacte mínim sobre el territori, oferir l'opció d'esmorzar vegetarià i per a celíacs i minimitzar la generació de residus. Aquesta i la Marxa de la Boira, que es va fer al gener a la Granadella, són les dues garriguenques d'aquestes 10, tot i que una altra, la del Segrià del 7 d'abril, passa també pel terme d'Alfés. I és que l'abril també és un mes d'activitat intensa en l'àmbit esportiu, però més variat quant a disciplines. El mes per excel·lència de les caminades a les Garrigues és, definitivament, el mes de març.

Els circuits

MARXA HEROICA, 3 de març, FULLEDA, 3a edició
· 10 km
· 18 km
· 30 km

MARXA BORGES - RIU SET, 24 de març, LES BORGES BLANQUES, 3a edició
· 15 km
· 25 km
· 52 km

MARXA DE LES CABANES, 31 de març, ELS OMELLONS, 7a edició
· 15 km
· 21 km