Reportatge

Gaudir de les Garrigues en BTT sense dorsals ni cronometratges

Paradís desconegut. L'orografia de la comarca la fa un dels millors llocs on practicar aquesta disciplina però, en canvi, encara no forma part de les principals destinacions.

No és una prova competitiva, es diu a quasi totes les marxes que s'organitzen a la comarca i fora de la comarca. I, a la pràctica, tothom va ràpid a mirar en quina posició ha acabat i quin temps ha fet, i més d'un reclama les classificacions si l'organització no les ha penjat immediatament. Portar un dorsal penjat al manillar agrada, perseguir i avançar aquell que tens davant agrada, quedar com a mínim de la meitat en amunt agrada i buscar-se al recull de fotos per compartir-ho a les xarxes socials agrada. Això és així, i és natural i legítim.

Però també hi ha altres maneres de fer bicicleta tot terreny, sense dorsals, cronometratges ni classificacions. Una és la sortida particular, la que cadascú fa inidividualment o amb els amics del club el cap de setmana, que sol recórrer camins i corriols ja coneguts, en una roda de circuits que es van alternant aleatòriament segons les ganes, el temps disponible o el lloc on es vulgui parar a esmorzar. 

Sortides organitzades 
Una altra manera de pedalar al marge de curses i marxes i defugir les rutes habituals és muntar-se una sortida per descobrir nous territoris, sovint a comarques veïnes o en zones pirinenques. Se sol fer autoorganitzat, buscant i baixant-se els tracks al GPS i reservant un mateix els àpats i l'allotjament, si és el cas. O també contractant aquests serveis a empreses especialitzades, com les conegudes xarxes Pedals del Món o Tracks Tour, que tenen propostes en diferents territoris -com és el cas de Pedals del Canal d'Urgell, amb sortida i arribada a Juneda-, de manera que al ciclista només li calgui pensar a pedalar i es pugui dedicar a gaudir del terreny i del paisatge. I és que, a diferència del ciclisme de carretera, descobrir nous camins amb la BTT requereix un coneixement del terreny que no està a l'abast de tothom, o almenys de tothom que no hagi destinat molt temps a provar senders, a fer-los i desfer-los o a obrir-los cisalla en mà.Ara, a les Garrigues 
A part de la Pedals del Canal d'Urgell, que ressegueix aquesta infraestructura hidràulica i, per tant, passa per Juneda, les Borges i Arbeca i després ja s'enfila cap a les comarques del Pla d'Urgell, l'Urgell i la Noguera, fa encara no dos mesos que s'ha posat en marxa una altra iniciativa, en aquest cas amb diverses rutes i totes íntegrament dins les Garrigues. S'anomena Camins de Pedra i la impulsa el borgenc Pau Urgell, coneixedor de quasi tots racons de la comarca i membre del Club Ciclista Ateneu Garriguenc, on participava a l'organització la marxa Terrall-Garrigues.

Camins de Pedra es defineix com a esport, natura i patrimoni i vol contribuir a donar a conèixer un territori encara molt poc present en l'imaginari del país, també en l'esportiu. Això contrasta amb l'enorme potencial que tenen les Garrigues per a la pràctica de la BTT. "És un terreny molt òptim, perquè no hi ha l'excés d'exigència tècnica i física que hi ha altres llocs, és un paisatge de relleus més suaus, no hi ha pujades eternes ni baixades que acabes sense frens, és tot molt ciclable, potser no hi ha senders amb les baixades de 7 o 8 km que et pots trobar al Pirineu, tot és a una escala més assequible i el paisatge és diferent, amb el contrast que dona el mosaic agroforestal", explica Pau Urgell.

La proposta ofereix tres rutes, pensades per als tres tipus de practicants que, segons Urgell, hi ha al món de la BTT: el que busca una activitat molt esportiva, el que vol fer esport però vol quelcom més i el que s'ho pren com un passeig. Totes les rutes són de dues etapes, de 50, 80 i 100 km, respectivament, i surten i acaben en poblacions diferents. En els tres casos, això sí, es fa nit al Vilosell. Al ser recorreguts lineals, l'organització ofereix servei de transport d'equipatge i de retorn de persones i bicicletes al punt d'inici, així com lloguer de GPS, tastos gastronòmics i productes de la terra. A banda d'aquestes rutes prefixades, hi ha l'opció de demanar sortides d'un dia o de mig dia a un preu tancat. En tots els casos, es pot fer la ruta seguint el track o deixant-se acompanyar pel mateix Pau com a guia.

El valor de l'inconegut 
Per l'impulsor de Camins de Pedra, el fet que les Garrigues siguin poc conegudes és, paradoxalment, un valor, per la novetat que suposa al visitant, que surt de l'habitual i descobreix un paisatge sense grans infraestructures ni aglomeracions, sinó que hi regna el silenci i molts elements, com la mateixa pedra, que són testimoni d'un passat molt més humanitzat que ara.

LES RUTES

Les Garrigues 50
28 km + 23,5 km
Desnivell positiu acumulat: 1.025 m
Sortida: l'Albagés
Arribada: Fulleda

Les Garrigues 80
43 km + 37 km
Desnivell positiu acumulat: 1.025 m
Sortida: l'Espluga Calba
Arribada: les Borges Blanques

Les Garrigues 100
51,5 km + 48,5 km
Desnivell positiu acumulat: 2.000 m
Sortida: Juncosa
Arribada: els Omellons