Reportatge

El Club Ciclista l'Albi, l'essència de la carretera a les Garrigues

15 anys. Fundat el 2002, és l'únic de la desena de clubs que hi ha a la comarca que s'ha centrat des dels inicis en la pràctica del ciclisme de carretera. Actualment són 23 socis.

De clubs ciclistes a la comarca, històricament, sempre n'hi havia hagut, però si exceptuem el Club Ciclista Junedenc, tots van desaparèixer i no és fins a la dècada dels 2000 quan neix tota la florida d'entitats actual. La majoria dels d'ara es creen en un moment d'auge de la bicicleta de muntanya i és en aquest àmbit que se centren. De fet, totes les marxes que es fan a les Garrigues estan pensades per a la BTT [v. SomEsports, núm.1], tot i que d'un temps ençà hi ha hagut una revifada de l'interès per la carretera i molts socis combinen ambdues modalitats. Hi ha un club, però, que ja va néixer amb la mirada posada, únicament, en la bicicleta de carretera: el Club Ciclista l'Albi. Molts socis ja feia dècades que pedalaven, però es funda el 2002 i, en aquests 15 anys, s'ha mantingut fidel a aquest esperit, també amb la idea d'aixoplugar en l'àmbit federatiu ciclistes locals d'alta competició, com Txema Alzamora i Jordi Bernat en BTT o Miquel Bergadà i Eduard Sarrà en carretera. Actualment, són 23 socis, d'entre els 20-30 anys i els 60 o més. 

Calendari de quasi 10 mesos 
El fred i, sobretot, la boira, són els principals enemics del ciclisme de carretera. Això fa que sigui habitual fer una aturada entre novembre i febrer, quan es reprèn amb un esmorzar previ d'"inauguració" al Casal. Durant la resta de l'any, el Club Ciclista l'Albi té un calendari mensual de sortides, que penja al seu blog (ccalbi.blogspot.com), i en què a l'estiu, quan la calor pica, busca refugi sobretot a les muntanyes de Prades. Una sortida fixa de principis de setembre és, també, anar a tocar el mar. A la primavera i la tardor, és més habitual recórrer les Garrigues, l'Urgell, el Pla d'Urgell, el Priorat o fins i tot el Baix Camp, moltes d'aquestes comarques amb uns asfaltats sovint millors que els d'aquí. Per la pista entre Cervià i Castelldans, per exemple, han decidit deixar de passar-hi, pel mal estat en què es troba. "És un perill per a la bicicleta i per a la persona", afirmen. A part de les pedalades dominicals, el club programa també rutes per anar a fer ports de muntanya com el Montcaro, el Tourmalet, la Bonaigua o Montserrat. Enguany, es va fer la ruta
Viella - Eth Portilhon - Peyresourde - Bagnères-de-Luchon. 

Participar amb el poble 
El Club Ciclista l'Albi no només  vetlla per l'activitat esportiva dels seus socis, sinó que és també un actor en la vida associativa local. Cada any, per exemple, va a buscar la Flama del Canigó i, a més de l'Albi, la porta al Vilosell, Cervià i Tarrés. A les festes d'agost, coorganitza unes pedalades populars en què se superen els 100 participants i s'hi dona a conèixer el patrimoni local de la mà de Ramon Miró.