Reportatge

Una ruta bikepacking per a bicis gravel creua la comarca

El recorregut compta de 386 km i 5.675 metres de desnivell positiu entorn de les comarques de Ponent, resseguint i connectant construccions de pedra seca. L'objectiu del promotor és ampliar-lo amb rutes secundàries.

Xavier Franch

Comparteix

l 6 de gener, el dia de Reis, es va presentar a les xarxes el projecte Pedra Seca Bikepacking, un ruta oberta de 386 km i 5.675 metres de desnivell pensada per a bicicletes de gravel i per a introduir-se en la pràctica del bikepacking, és a dir, el fet de viatjar amb bicicleta portant a sobre tot el necessari, ja sigui amb alforges o amb bosses al quadre o a la tija del selló.

Els camins i termes de Sarroca, Torrebesses, Granyena de les Garrigues, el Soleràs, els Torms, Juncosa, Cervià, l'Albi, els Omellons, Fulleda i l'Espluga Calba formen part del recorregut, que es pot descarregar gratuïtament al web de la iniciativa (pedrasecabikepacking.com). Per al promotor, el fisioterapeuta Òscar González, establert a Belianes i membre del club ciclista de Puiggròs, l'objectiu era enllaçar el màxim de construccions de pedra seca del territori en un mateix traçat.

Per endavant, es fixa el repte de crear rutes secundàries que partint de la principal explorin els camins, construccions i paisatges de les Garrigues Altes, per una banda, i de l'entorn de les Borges Blanques i Arbeca, per l'altra, així com també establir vies d'escapada del camí per escurçar la ruta, si volen fer menys quilòmetres o tenen menys dies. 

Una ruta per la "gent normal"
Gonzàlez explica que desitjava construir una ruta "que la gent normal pogués fer, que no fes falta una preparació física descomunal. Sí que són molts quilòmetres, però és una ruta molt planera". Ell mateix va patir una afecció cardíaca fa anys que li impedia anar "a sac" i que, per altra banda, el va portar a "disfrutar de l'entorn". En aquesta mateixa línia, creu que la proposta és ideal per a aquelles persones que "s'inicien en el cicloturisme i en el món de l'autosuficiència, del bikepacking".

Per a qui desitgi fer més quilòmetres i ascensions, la Pedra Seca Bikepacking connecta a Camarasa amb una altra iniciativa oberta, la Montsec Bikepacking Loop, que compta amb una distància de 590 km i 14.000 metres de desnivell positiu.    

El pes de la Rural Cycling
El 2022, la marxa cicloturista Rural Cycling que organitza el C.E. Castelldans va estrenar dos recorreguts de gravel, que se sumaven als de bicicleta de carretera.

Òscar González hi va "anar expressament". En primer lloc, "perquè era la primera que havia vist de gravel a la demarcació de Lleida, i per donar-hi suport" i, en segon lloc, perquè "just començava a fer la zona de les Garrigues, i m'interessava per veure llocs per on havia passat, però també per si em descobrien algun altre lloc". La valoració que fa de l'activitat és molt bona, tot i que no la va poder acabar, perquè va punxar dos vegades.

"Amb ganes de tornar-hi aquest any", apunta, "si no em coincideix amb la Titan Desert", en què treballa com a fisioterapeuta. A més d'aquesta activitat, també ha participat en la Catigat del Pla d'Urgell, que, tot i que originalment està pensada per a bicis BTT, creu que és una marxa idònia per fer amb bicis de gravel pel tipus de camins que recorre.