Reportatge

Club Ciclista Torregrossa: carretera i velocitat

El dissabte 7 d'octubre tindrà lloc la IV Gran Clàssica Modest Capell, que recorda el jove talent local mort el 2019 en un accident mentre entrenava. La cursa l'organitza un club estretament lligat a la competició des que va nàixer, fa 46 anys. 

Xavier Franch

Comparteix

Bicis de carretera i velocitat. Aquests podrien ser dos dels principals atributs del Club Ciclista Torregrossa, una entitat amb 46 anys d'història que  agrupa un centenar d'aficionats al ciclisme. A més de les sortides de cap de setmana, en què segons expliquen alguns dels membres domina el quilometratge i el ritme exigent, els darrers anys l'entitat s'ha distingit per una cita amb la competició federada a principis d'octubre, la Gran Clàssica Modest Capell, que recorda el jove talent local mort el 3 d'octubre del 2019 en un accident mentre entrenava. El proper dissabte 7 d'octubre se'n celebrarà la quarta edició.

L'última del campionat català
La IV Gran Clàssica Modest Capell tindrà el mateix recorregut dels últims anys, amb sortida i arribada a Torregrossa. Els ciclistes hauran de completar tres voltes en un circuit en forma de vuit de 44,22 km, un total de 132,66 km, que els portarà per Sidamon, Bell-lloc d'Urgell, Miralcamp i Puiggròs. Per als participants, hi haurà tres grans atractius. D'una banda, els premis. Es tracta d'una de les cites competitives amb major dotació, prop de 2.000 € per als primers classificats. De l'altra, la classificació general del circuit català de Grans Clàssiques - Trofeu Joan Casadevall. La de Torregrossa és l'última de dotze curses arreu del país. Al tancament d'aquesta edició, i a falta del 54è Trofeu Sant Bartomeu de la Sénia i de la Gran Clàssica Modest Capell, dos ciclistes de l'equip ebrenc Controlpack dominen el rànquing: Ilia Shchegolkov (que és sots 23) i Simone Sanò (elit). Els integrants del C.C. Torregrossa també ressalten la cura que posen en l'arranjament del circuit: tapant irregularitats de l'asfalt, escombrant els revolts i desplegant una gran quantitat de voluntaris. 

L'aficionat, entre els millors ciclistes del circuit català, hi trobarà segurament, a falta que s'obrin les inscripcions, representació de ciclistes de l'àmbit informatiu d'aquesta revista.  

Un club lligat a la competició
Entre els participants en els critèriums de Juneda i les Borges Blanques d'aquest agost i setembre, hi havia diversos torregrossins: Julià Pelegrí, Damià Palafoix i Josep Maria Capell. La fornada de ciclistes de Torregrossa, que se suma a alguns altres representants garriguencs en aquestes proves, està molt vinculada a l'origen del club ciclista local. El fundador va ser el veí Jaume Baró, que provenia d'haver competit en el ciclisme i va crear tota una base del club. Els veterans recorden que al poble s'havia celebrat una cursa de festa major, però també, com als anys setanta, infants de categories diferents, de principiants a cadet, pujaven en un mateix autocar per anar a disputar proves d'arreu de Catalunya. Si bé cap als anys vuitanta aquest planter competitiu es va veure truncat, cap als noranta va tornar a arrencar, i s'ha anat bastint a base de sortides de caps de setmana, com dèiem abans, a ritme exigent, i de prendre part en marxes cicloturistes del país i de fora. 

Modest Capell va ser un dels primers de la nova generació de torregrossins a tornar a competir i, amb els seus resultats, va desvetllar noves passions. Caldrà estar atents a veure qui pren part en la prova enguany, i quin resultat obté. El 2022, Julià Pelegrí va finalitzar per primera vegada una cursa federada a la Gran Clàssica Modest Capell. Va ser el 29è, el 19è elit, entrant a set segons del vencedor. Fruit d'aquell resultat, va fitxar pel C.C. Pardinyes, on ja militaven Damià Palafoix i Josep Maria Capell. Carretera i velocitat semblen estar a l'ADN dels torregrossins que van en bici de carretera. Ara, any rere any, reivindiquen l'aposta de Jaume Baró i el llegat de Modest Capell.