Reportatge

10 anys de l'Open de les Borges, el nervi que manté viu el tennis

Rècord. A mig setembre va començar el torneig, que s'allarga fins al maig i que enguany té més inscrits que mai, 86. L'any passat s'hi va incorporar el club de Juneda, i s'ha notat.

És temptador pensar que l'auge del pàdel [v. SomEsports, núm. 1] pot haver deixat el tennis com a víctima, però ni el tennis està mort ni els vasos comunicants entre ambdós esports són en una sola direcció, sinó que es retroalimenten. No dependre de cap parella, estar exposat a menys lesions i retrobar-se amb la raqueta, per exemple, són factors que fan de via d'entrada a la pista gran. N'hi ha un altre, a més, que contribueix molt a mantenir el tennis en bona salut a la comarca: l'Open que se celebra entre els mesos de setembre i maig i que ara compleix 10 anys, amb rècord de participants: 86. Per copsar la tendència, només cal dir que el primer any eren 33.
 
Tres seus i obert a tothom 
El torneig no l'organitza cap club en particular, però té tres seus: el CT Borges, el CT la Serreta i el CT Juneda. Les pistes de les dues primeres són green set, mentre que la de Juneda és de terra batuda. Aquest club s'hi va incorporar l'any passat i, realment, s'ha notat en el nombre de participants, ja que quasi la meitat són junedencs. 
L'Open té en dues fases: una de lligueta i, a partir de l'abril, una de finals. Dividits per grups (or, argent, bronze, coure i ferro) segons el rànquing de l'any anterior, a cada parella se li donen quinze dies per trobar una data per disputar el partit de la jornada i posar-se d'acord per triar la seu on juguen. Si no ho acorden, té preferència el jugador que actua com a local o, si el partit és entre un soci i un no-soci, té preferència el primer. No hi ha àrbitres, cada parella s'administra el joc i ha de passar el resultat final a l'organització, tot un exercici de confiança mútua i esportivitat. Això sí, no hi ha opció d'ajornar partits. "Dues setmanes són suficients per trobar el moment, acumular ajornaments seria un caos organitzatiu i desvirtuaria la taula classificatòria. A més, el mal temps és per a tothom igual", recorden des de l'organització. Fins i tot hi ha l'opció de jugar de nit, només cal recollir les fitxes per activar els llums en algun dels quatre comerços de les Borges on es troben.

Multitud de premis 
L'Open es finança, bàsicament, a través de les inscripcions dels participants i alguns patrocinadors, ja que l'aportació municipal és minsa. Tot i així, es donen premis als tres primers de la lliga regular de cada grup, als quatre primers de les fases finals, a les dues primeres de dones i als dos primers de majors de 50 anys -categoria nova d'enguany-, molts dels quals en metàl·lic. Ja hi ha data per a les finals, que seran totes el mateix dia: el 19 de maig. Normalment ja és una petita festa, però aquesta vegada serà, a més, l'ocasió per celebrar la primera dècada d'Open.