Reportatge

Els escacs, un espai de resistència que malda per atreure jovent

Un equip. A les Garrigues hi ha un sol equip, el Juneda, que competeix des del 1972 i acull jugadors de pobles on ha desaparegut el club que hi havia, com les Borges o Arbeca.

Són un esport o no? Un etern debat que aquí no resoldrem. Sigui com sigui, els escacs formen part del Comitè Olímpic Internacional -tot i que aquest encara no els ha inclòs com a disciplina olímpica- i tenen competicions, tornejos, classificacions, federacions i centenars de milers de practicants arreu del món. I una cosa fora de dubte: fan treballar l'òrgan principal del cos humà, el cervell. A les Garrigues hi havia hagut diversos clubs, però actualment només n'existeix un, el de Juneda, que des que es va federar el 1972 que aguanta, any rere any, sense defallir, i acull jugadors de pobles que s'han quedat sense club, com Torregrossa, Puigverd o Arbeca.
 
Inici de la lliga
El 21 de gener va començar una nova temporada a Primera Provincial, on juga el Juneda. Són temporades curtes, de set caps de setmana, sense anada i tornada. Doblar cada encontre voldria dir 14 diumenges que, sumats als de competició individual que es juguen d'octubre a desembre, serien massa per assegurar un nombre suficient d'inscrits. I és que la manca d'efectius, sobretot de cara a un relleu generacional, és la principal amenaça.
A Juneda, de moment, ho tenen cobert. Són 15 jugadors federats -tres més que l'any passat-, suficients, a priori, per conformar cada setmana els vuit necessaris per fer equip. "Tot i això, a vegades costa", admet el president del club, Àngel Roig. A nivell competitiu tampoc sembla que els junedencs hagin de patir, solen ser dels de la meitat cap amunt. A la Copa Catalana han quedat segons d'entre els equips de Primera Provincial i, per tant, quan acabi la lliga hauran d'anar a jugar a Barcelona. 

Competència dura
Quant al futur del club, la mitjana d'edat és elevada. I no perquè no s'hagi intentat. Gent com el Ton Deutú o el Ramon Jové han estat molts anys fent classes als petits del poble i alguns s'hi han incorporat, però duren poc. Els escacs han de competir en un món d'ordinadors i videojocs i, a nivell esportiu, amb disciplines que són molt més dinàmiques i, per tant, més atractives per a les edats joves, i en un poble que n'hi ha per triar i remenar.
Però tot té una doble cara. Els ordinadors, per exemple, són un gran aliat per aprendre i millorar capacitats en escacs. "És una de les millors coses i han contribuït a pujar el nivell", explica Roig. "Un programa et pot analitzar la posició, dir-te quina és la millor, etc.", diu. Tot i això, el principal entrenament a Juneda continuen sent les partides presencials. Un aspecte necessari però al qual Roig afegiria, "si vols arribar una mica lluny", una part d'estudi de teoria (obertures, finals...) per completar la formació.