Reportatge

Club Esportiu Talma, on l'esport llueix el vessant més inclusiu

Tres grups. Usuaris de l'escola d'educació especial, del club social per a malalties mentals i del CRAE fan pràctica esportiva setmanal i participen en campionats de la federació ACELL.

Fora dels focus, fora del seguiment regular de la premsa, hi ha tot un moviment esportiu de persones amb discapacitat intel·lectual que és molt viu i que a les Garrigues el representa el Club Esportiu Talma, amb seu a Juneda, que aplega una trentena de participants. Va néixer oficialment el 1992 i ho va fer, sobretot, amb l'atletisme. Durant uns quants anys, l'activitat va ser intensa, ja que els usuaris eren majoritàriament joves, però es van anar fent grans i l'esport en el si de l'entitat també va minvar. D'uns anys ençà, el club viu una nova embranzida, fruit de nova gent jove que empeny i fruit d'una aposta clara de Talma per integrar l'activitat física en el dia a dia dels seus programes i serveis.
 
Suport del Consell Esportiu
En aquesta nova etapa, més que la participació en campionats, es potencia la pràctica esportiva com a tal, com a factor saludable i socialitzador, "i si anem a un campionat bé, i si no, també", diu la Marta Cornudella, coordinadora del servei esportiu de Talma. 
Des del 2015, l'entitat té un conveni amb el Consell Esportiu de les Garrigues, amb qui es van dissenyar les necessitats del centre. Ara, hi ha tres grups que fan esport setmanalment: l'escola d'educació especial -els més joves i que estiren més-, el club social per a gent amb malaltia mental i el Centre Residencial d'Acció Educativa. Els divendres es troben tots, voluntàriament, i es barregen; gent de diferents edats i de diferents perfils (malaltia mental, síndrome de Down, etc.) compartint jocs i espai.

Diferents disciplines
Tot i que l'atletisme va ser el protagonista en els primers temps, ara s'ha diversificat molt, tendint al vessant col·lectiu, i els esforços se centren en futbol sala, bàsquet, petanca, tennis taula i bàdminton. En tennis taula es compta amb el suport del Club Tennis Taula Borges, d'on va sorgir la iniciativa de fer un conveni amb què el club aporta setmanalment un entrenador que va a Juneda.


Superació i companyonia
A banda dels efectes saludables que té l'esport sobre tota persona, en el cas dels usuaris de Talma la motivació, la superació, les alegries i l'esperit de grup agafen valor extra. "L'esportiva és una de les millors experiències que he tingut dins el món de la discapacitat", explica la coordinadora. "Tothom s'hi sent recompensat i es viuen moments molt bonics", diu. "Que ells es motivin també ens motiva a nosaltres i tens la satisfacció que aquelles persones han estat felices en aquell moment", diu la Marta. I felicíssims van quedar, per exemple, aquest febrer quan van guanyar el torneig territorial de bàsquet celebrat a Balaguer. "Va ser una pujada d'adrenalina i ja pensen en el següent", explica.