Ramon Quer Molgó Actual 2n classificat del Campionat d’Espanya d’enduro (E3)

El nostre lloc d’entrenament són les mateixes curses

Juneda, 1992. El Ramon és el nostre crac de l'enduro. L'any passat va quedar tercer al Campionat d'Espanya i enguany té a tocar dels dits la possibilitat de millorar-ho i quedar segon. Gas!

Francesc Florensa: Com comences al món del motociclisme?
Ramon Quer:
Des de ben petit el meu pare, que també corria, em va inculcar l'afició i em va comprar la meua primera moto. Des de llavors ha estat un no parar d'anar d'aquí cap allà i participar en curses.

F.F.: Actualment en quina modalitat competeixes?
R.Q.:
Havia fet motocròs però actualment competeixo en enduro, que és el que més m'agrada. Participo en el Campionat d'Espanya Sènior en la categoria d'enduro 3 (E3) amb una moto de 300 cc 2T.

F.F.: L'any passat, el del teu debut a la màxima categoria espanyola, vas quedar tercer. Quin és el teu objectiu per aquesta temporada?
R.Q.:
Actualment vaig segon i l'objectiu és mantenir aquesta posició. Només falten tres curses per acabar el campionat i el primer el tinc força lluny, i si no comet algun error, ho tinc complicat per atrapar-lo. Per sort, tinc un bon marge sobre el tercer.

F.F.: En l'enduro és tan determinant com en altres esports de motor la màquina?
R.Q.:
No. El pilot és el 80-90%. És molt diferent de la Fórmula 1 o la Moto GP. Aquí les motos estan molt equilibrades. Fins i tot, les diferències -que existeixen, és clar- entre les motos oficials i les de sèrie no són abismals. La diferència més gran és que les motos d'equip estan constantment verificades pels mecànics i no acostumen a fallar en carrera.

F.F.: Es pot viure de l'enduro?
R.Q.:
Suposo que és possible, però aquí és molt complicat. Jo, sent el tercer d'Espanya en la meua categoria, he de treballar. Aquí, si vas bé i tens sort, la marca et deixa la moto, els espònsors et donen l'equipament i et pot arribar a sortir a cost zero. En altres països, per exemple a Mèxic, em consta que sí que en pots viure.

F.F.: Com ho fas per entrenar-te?
R.Q.:
M'entreno molt poc. De vegades en circuits legalitzats per aquí a la vora. Per la serra no es pot, està prohibit. Bàsicament m'entreno a les mateixes curses. També perquè compatibilitzar-ho amb la feina és complicat. A més, enguany he començat a anar al gimnàs i he millorat molt la resistència.

F.F.: Què és el que més et cal entrenar per ser competitiu?
R.Q.:
El més important és passar moltes hores sobre la moto. Com més, millor. A partir d'aquí, si estàs més bé físicament, doncs també millor. El darrer any, com et deia, he treballat el meu punt feble, la resistència física. Al final de les curses tenia una forta baixada de rendiment, arribava esgotat, però des que vaig al gimnàs he millorat molt aquest aspecte.

Al primer toc

 • Quin altre esport t'agrada a banda de l'enduro?
  La bici de muntanya i el futbol, però ara no en practico cap.
 • Ets del Barça o del Madrid?
  M'és bastant igual, però si he d'escollir, trio el Barça.
 • Tens algun ídol?
  Els pilots Iván Cervantes i Xavier Galindo.
 • Si no visquessis a Juneda, on t'agradaria viure?
  A la muntanya, on pogués rodar més en moto!
 • Quina és la teua beguda preferida?
  L'aigua i la Coca-Cola.
 • I per menjar, què?
  Macarrons!