Núria Tilló Prats Atleta de l'East Carolina Pirates

Aquí és bastant difícil compaginar l'esport amb els estudis

Arbeca, 1998. Amb sis anys va començar a entrenar al Joventut Atlètica d'Arbeca, on es va especialitzar en les proves de 800 m, 1500 m i cross country. Ara, gràcies a una beca esportiva, fa dos anys que estudia Estadística a l'East Carolina University, als Estats Units, on pot compaginar-ho amb l'atletisme d'alt nivell, corrent per l'equip de la universitat, l'ECU Pirates.

Laura Quintana: Com van ser els teus primers dies als EUA?
Núria Tilló: Van ser una mica caòtics perquè no sabia on era res, allà tot és molt més gran, em va costar ubicar-me. A més, anava perduda amb l'anglès, però ara ja el domino. 

L.Q.: Com ha anat la temporada 2017/2018?
N.T.: Aquesta temporada passada ha anat molt millor que la primera perquè el primer any va ser un any d'adaptació, tant d'entrenament com de persona, ja que va ser un gran canvi a la meua vida. Aquest any he aconseguit tots els objectius que em vaig marcar. Vaig poder quedar tercera als 1.500 metres llisos a la Lliga d'Universitats de divisió 1 i primera classificada sub-23 als 1.500 metres al Campionat de Catalunya.

L.Q.: Com entén Núria Tilló l'atletisme?
N.T.: L'atletisme per mi és una via d'escapament per desconnectar. Córrer forma part de mi, és imprescindible en el meu dia a dia.

L.Q.: Que és el que més trobes a faltar de Catalunya?
N.T.: El menjar, les tradicions catalanes, la família i els amics.

L.Q.: Quines diferències trobes entre l'entrenament americà i el d'aquí?
N.T.: La metodologia gairebé és la mateixa, tot i que he incrementat els quilòmetres i he introduït gimnàs dos dies a la setmana. 

L.Q.: I ara que has vist el nivell d'atletisme que hi ha fora, què opines del nivell que hi ha aquí?
N.T.: El nivell aquí actualment és molt bo, tot i que a la Lliga d'Universitats de divisió 1 dels Estats Units el nivell és olímpic. Allà hi ha molta més diversitat perquè el país és molt gran, aquí sempre competeixes amb les mateixes persones.

L.Q.: Com és el teu dia a dia a la universitat?
N.T.: De bon matí faig una sessió d'entrenament de dues hores, després vaig a classe i a la tarda al gimnàs o fem tècnica o altres exercicis. 

L.Q.: Després de dos anys estudiant als Estats Units i corrent per ECU Pirates creus que marxar cap als Estats Units ha estat una decisió encertada?
N.T.: Sí, estic molt contenta de la decisió. M'hi trobo molt bé i he format com una segona família. Pel que fa a l'atletisme, t'ho faciliten molt perquè puguis millorar dia a dia. A Catalunya és bastant difícil compaginar l'esport amb els estudis, no sé si tindria el temps suficient per poder entrenar al mateix nivell que allà.

L.Q.: Quins són els teus plans per quan acabis els estudis universitaris?
N.T.: La meua intenció és tornar a Catalunya quan acabi la carrera i estudiar un màster.

L.Q.: Quin moment esculls de tots els viscuts als Estats Units fins al moment?
N.T.: Quan vaig quedar tercera aquesta temporada passada, no m'ho esperava.

AL PRIMER TOC

  • T'agrada algun altre esport? No, però vaig fer natació fins als 10 anys.
  • Quins són els teus referents? L'Esther Guerrero, atleta catalana de Banyoles.
  • Quina és la teua beguda preferida? No en tinc cap de preferida.
  • I el plat que més t'agrada? M'agraden molt les pizzes casolanes.
  • Quina música escoltes? Música catalana.