Christian Ciurana Cano Mecànic al Campionat del Món de motociclisme a la categoria Moto2

Encara se’m posa la pell de gallina quan les motos em passen per davant

Barcelona, 1979. Sempre s'ha dit, fent referència a la munió de seguidors i practicants d'esports de motor, que Catalunya fa olor de gasolina. A casa del Christian, a l'Albi, també s'hi respira aquesta mateixa olor. Seguidor del Campionat del Món de motociclisme des de ben petit, n'és un dels mecànics des de fa 7 anys. Un somni fet realitat! Però fixeu-vos si n'és d'apassionat per les dues rodes, que aprofita el seu temps lliure per experimentar al seu taller/santuari amb la conversió de motocicletes. L'última, una BMW serie K passada a 'scrambler'. Brbrbrbrbrbrbrbr!

Francesc Florensa: Com arribes al Campionat del Món de motociclisme?
Christian Ciurana:
Sempre he estat un gran afeccionat a les motos. Des de ben petit el meu pare em va transmetre aquesta passió. Als 26 anys, quan estava treballant  en el sector del manteniment industrial, vaig decidir plegar, posar-me a estudiar (a la Monlau-Competición) i intentar dedicar-me al món del motociclisme. Des de llavors, començant per les pràctiques que vaig fer en acabar els estudis al Campionat del Món de MotoGP a la categoria Moto2, no he parat. He passat pel motocròs, pel Campionat d'Espanya de Velocitat en Superbikes, la Copa Metrakit i el Supermotard fins, des de fa uns anys, que he tornat Moto2. Actualment estic a l'Idemitsu Honda Team Asia. Sóc un dels mecànics del pilot malaisi  Khairul Idham Pawi. 

F.F.: Quina és la teua tasca a l'equip?
C.C.:
Faig diverses feines. En primer lloc, sóc un dels conductors del camió de l'equip. Amb el tràiler anem de circuit en circuit per tot Europa. Allí hi portem, juntament amb el meu company, les motos, els recanvis, el material per muntar els boxes (instal·lacions de llum, aire, aigua, moqueta, eines...), que també és part de la nostra feina. En finalitzar el muntatge, netegem el camió, que sempre s'embruta molt durant el viatge. Després ens encarreguem de desmuntar totalment la moto, revisar-la i netejar-la fins a l'últim detall, tornar-la a muntar, engegar-la i deixar-la a punt perquè el pilot la pugui utilitzar en els entrenaments lliures del divendres. Durant els entrenaments, hem de modificar els settings de la moto per aconseguir els reglatges que demana el pilot i també reparar ràpidament i amb garanties alguna les possibles avaries o caigudes perquè el pilot pugui continuar rodant. En acabar la cursa, la nostra feina és recollir-ho tot i desplaçar-nos cap al pròxim circuit. Som els primers d'arribar i els últims de marxar. Quan les competicions són fora del continent europeu, ens desplacem amb avió, tant nosaltres com tot el material necessari. Quan arribem al circuit ens hi trobem les caixes amb tot el material i el procés torna a començar.

F.F.: Se't fa dur aquest ritme de vida, sempre amunt i avall?
C.C.:
És dur, sí. Però al final és una rutina i t'hi adaptes. A més, quan no tenim competició tinc força temps lliure. A banda, com que és la meua il·lusió, un somni fet realitat, ho porto molt bé.  Mai m'hauria imaginat que podria treballar al Mundial! Al principi, flipava amb la feina! De fet, encara ara, quan sóc al mur, i ensenyo la pissarra al nostre pilot i passen totes les motos per davant meu, se'm posa la pell de gallina, em bull la sang! Em sento un privilegiat!

F.F.: Tens relació amb mecànics, pilots, mànagers...
C.C.:
Sí, el paddock és com una petita família, ens coneixem tots. Any rere any veus més o menys les mateixes persones i encara que siguis d'equips diferents mantens una bona relació.

Al primer toc

 • T'agrada algun altre esport?
  M'agrada sortir a córrer.
 • Quins són els teus pilots preferits?
  Actuals, Marc Màrquez i el Valentino Rossi. De sempre, Wayne Rainey. Ara, els admiro a tots, els pilots del Mundial són tots uns cracs!
 • Algun referent entre els mecànics del Mundial?
  Si puc fer un tomb pels boxes, sempre em fixo en Javier Ullate, el mecànic del Maverick Viñales. També amb els del Màrquez.
 • Quina és la teua beguda preferida?
  La cervesa.
 • I el plat que més t'agrada?
  L’arròs amb conill.
 • Quina música escoltes?
  M'agrada el heavy metal. Des de jovenet sóc molt fan de Metallica.