Iris Aixalà Sala Actual pichichi de la Lliga Nacional Femenina de la Federació Catalana de Futbol Sala (FCFS)

Per ser una bona golejadora has de xutar, xutar i xutar

Els Omellons, 1998. Ho cantava el Serrat sobre el gran Kubala: la para amb el cap, l'abaixa amb el pit, l'adorm amb l'esquerra, travessa el mig camp amb l'esfèrica enganxada a la bota... i, en el cas de l'Iris, xuta i gol! És la màxima golejadora del Futbol Sala Borges Femení, l'equip líder de la Lliga Nacional Femenina Grup B de la FCFS. Amb 24 gols en catorze partits encapçala, també, la classificació per ser la 'pichichi' de la competició. Parlem amb ella sobre les virtuts que ha de tindre una bona davantera...

Francesc Florensa: Vens del futbol, perquè fas el canvi al futbol sala?
Iris Aixalà:
Tot i que el futbol m'agrada molt i hi vaig jugar des de quart de primària fins a segon de batxillerat, jugant a futbol sala em resulta més fàcil de compatibilitzar els estudis i l'esport, i per això vaig fer el canvi. Abans m'agradava molt més el futbol, però la cosa cada cop està més igualada.

F.F.: Et va costar adaptar-te? 
I.A.:
La veritat és que no, l'adaptació no em va costar gaire. Juguem amb sistemes molt senzills i ja hi havia jugat a l'institut. Com a equip hem de millorar el moviment dins la pista. Tenim un gran equip però encara hem d'interioritzar la forma de jugar del futbol sala. Gairebé totes venim del futbol i això es nota.

F.F.: Trobes a faltar alguna cosa del futbol?
I.A.:
A mi m'agradava molt fer desplaçaments llargs de pilota i al futbol sala, per les dimensions del camp, això no és possible. 

F.F.: Sempre has jugat de davantera?
I.A.:
No, he jugat una mica en totes les posicions. Al futbol, primer jugava de migcampista i després de central. D'ençà que jugo a futbol sala sí que he jugat sempre de punta.

F.F.: Quin és el secret per ser una golejadora?
I.A.:
Xutar, xutar i xutar. Xutar molt a porta. A més, amb el cos, com que sóc alta, acostumo a guanyar molt bé la posició i d'aquesta manera tinc avantatge a l'hora de posicionar-me per a fer el xut. També m'agrada força rematar de cap.

F.F.: Quin són les teues principals virtuts?
I.A.:
Com et comentava, després de jugar tants anys -cal tindre en compte que moltes jugadores a la categoria tenen poca experiència-, sé posar bé el cos i guanyo moltes pilotes disputades. La meua complexió física també m'hi ajuda. Tinc un bon xut, també.

F.F.: Quin és el vostre objectiu aquesta temporada?
I.A.:
Guanyar la lliga. Després de la victòria contra el Juncosa, la tenim a tocar.

F.F.: I en l'àmbit personal?
I.A.:
Ara estic molt centrada amb els estudis i el futbol l'he deixat en segon pla. Ara bé, des de sempre el futbol ha estat la meua vida i no el vull deixar. L'objectiu és gaudir el màxim que pugui.

F.F.: Al ser un equip femení, us costa trobar patrocinadors per al club?
I.A.:
Estaria molt bé que el futbol sala femení, i l'esport femení en general, tingués més suport per part de les empreses a l'hora de l'esponsorització. En general costa molt trobar patrocinadors. En el nostre cas concret compartim els espònsors amb l'equip masculí, però hi ha molts equips que tenen dificultats econòmiques per tirar endavant amb la temporada.Al primer toc

 • T'agrada algun altre esport?
  M'agraden molts esports, tant per mirar-los com practicar-los. Se'm donen bastant bé, en general. A part de jugar a futbol sala, vaig al gimnàs i surto a córrer de tant en tant.
 • Quins són els teus referents?
  Quan era petita m'agradava molt l'Andrés Iniesta, ara mateix però, no en tinc cap.
 • Quina és la teua beguda preferida?
  L'Aquarius.
 • I el plat que més t'agrada?
  El que més m'agrada és la pasta.
 • Quina música escoltes?
  Escolto una mica de tot. El que sonaria per la ràdio, música comercial.